Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 6Dronninga i boks

Aretha Franklin var og er dronninga i soulmusikkens univers - og vel så det. Her kommer det et par nye bekreftelser på det. For ei utstråling, for en formidler, for ei stemme.

Jeg har det slik at noen få artister har vært med meg store deler av livet mitt. Aretha Franklin (1942-2018) er så definitivt en av dem. Musikken hennes plukkes frem med jevne mellomrom uten at det trengs noen spesiell anledning for det. Hun er enkelt og greit en av de store stemmene som alltid har vært der og som alltid kommer til å bli værende der.

Jovisst er det slik at stemmeprakta til Franklin er av det fantastiske slaget - det tar alltid kun et hundredel av et sekund å slå fast at det er Aretha, hun er en av dem vi har lov å være på fornavn med forresten, men for meg har det alltid vært uttrykket, personligheten og formidlingsevnen som har tiltalt meg mest.

Aretha er den typen artist som har evighetens stempel på seg - hun kommer aldri til å gå ut på dato. Nye generasjoner har oppdaga henne og slik vil det fortsette - lenge. Det har sjølsagt platebransjen fått med seg og her har de virkelig gjort seg flid.

"Aretha" er en fire cd-ers samling med godt og vel fem timer med musikk. "Alt" er med fra de første innspillingene i 1956 til noe av det siste hun gjorde på midten av 2010-tallet. Dessuten blir vi servert tidligere uutgitt materiale, som uten unntak holder skyhøy standard, samt sjeldne og historiske live-opptredener, blant annet den ikoniske versjonen av "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman" som hun gjorde med låtskriver Carole King og herr og fru Obama gråtende tilstede i salen. Hennes tolkning av "Nessun Dorma" befinner seg også på samme nivå. Duetter med en rekke andre giganter, som sjølsagt følte seg beæra over å få synge sammen med dronninga, er også en del av denne perla.

Utgivelsen inneholder også sjeldent bildemateriale og en fin historisk gjennomgang av karriera hennes. Dette er intet mindre enn en må-ha utgivelse for millioner av Aretha-fans.

For dem som synes dette blir i meste laget eller for dyrt, så finnes det ei anna løsning. 15 av disse låtene er samla på en enkeltutgivelse og her får vi creme de la creme for å si det på godt norsk: "Respect", ""Chain of Fools", "I Say a Little Prayer" og "Think" er bare pynten på kaka som sjølsagt er strålende også i denne versjonen.

Aretha Franklin var dronninga og hun er det fortsatt.