Med «Slutte og byne» gir Valkyrien Allstars oss sitt sjette album siden 2007. Utgangspunktet var møtet mellom ei gruppe studenter på Norges Musikkhøgskole som hadde folkemusikk som fundamentet for sine musikalske ekskursjoner Samtidig var de utstyrt med åpne sinn og etter hvert brydde de seg ikke nevneverdig om sjangerbegrensninger.

Stjernekamp og Hver gang vi møtes

Felespilleren, vokalisten og det naturlige midtpunktet Tuva Livsdatter Syvertsen, blei for alvor kjent for et stort publikum gjennom sin strålende innsats i NRKs Stjernekamp og Hver gang vi møtes på TV 2 for noen år siden. Der viste hun oss flere sider av sitt enorme talent og mye av det har hun også tatt med seg inn i Valkyrien Allstars.

Historieforteller

Bortsett fra åpningssporet har Livsdatter Syvertsen skrevet alle tekstene og mesteparten av musikken. Hun framstår som en historieforteller av rang - vi snakker faktisk stor poesi når hun er på sitt aller beste. Hun er ikke akkurat den som pakker inn verken seg sjøl, meningene eller følelsene sine i bomull. Det har blant annet ført til at hun har laga en av de fineste kjærlighetsvisene på lang, lang tid og det er vel ingen andre enn Livsdatter Syvertsen som har kunnet unnfanga en tekst med tittelen «Dritings i en bil» - og det som en kjærlighetserklæring! Heldigvis er alle tekstene samla i tekstheftet som følger cd-en og for en sjelden gangs skyld kan jeg faktisk anbefale allmuen å sette seg ned å lese tekstene/diktene uten musikkfølge - tekstene står noe veldig på egne bein. Her tas det oppgjør med seg sjøl, her er det mye sjølironi og kjærlighet som absolutt ikke bare er rosenrød. Fyll, fanteri og bannskap blir det heller ikke spart på.

På tvers av det meste

Folkemusikken er fortsatt en viktig del av fundamentet til Valkyrien Allstars. Likevel er det slik her at i større grad enn noensinne så er pop/rock-elementet veldig tilstedeværende. Ingen kunne ha skapt denne unike miksen bedre enn det usedvanlig samspilte kollektivet Valkyrien Allstars der Magnus Larsen nok en gang sørger for at grunnmuren er beinsolid.

Dette er tøft, upolert, inderlig, ekte og ujålete - dette er Valkyrien Allstars på sitt aller beste. Ingen av låtene er dårlige, sier Tuva Livsdatter Syvertsen. Hun har på alle måter sine ord i behold.

Tuva Livsdatter Syvertsen - vokal, synth, fele

Martin Langlie - trommer, vokal, banjo, synth

Magnus Larsen - bass

Erik Sollid - tenorgitar, vokal, fele, mandolin