Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Vakkert og viktig

Kirkelig Kulturverksted er plateselskap som tar sin oppgave på største alvor. Her beviser de det gjennom en flott utgivelse med en rekke unge, kvinnelige palestinske stemmer.

Kirkelig Kulturverksted har i en årrekke tatt "ansvar" for musikk og musikere fra Midtøsten vi ellers ganske sikkert aldri ville fått stifte bekjentskap med. Det aller beste eksemplet er vokalisten Rim Banna som dessverre gikk bort i 2018, kun 51 år gammel.

Det viser det seg at hun har flere arvtakere og heldigvis følger KK opp den fine tradisjonen med å løfte fram stemmer fra det hardt prøvede Palestina. Om dette er en politisk utgivelse? Jeg vil mene nei, men det er en utgivelse som velger å gi sjansen til nye og ukjente stemmer som ellers neppe ville nådd ut med et viktig budskap. De som vil kalle det politikk må gjerne gjøre det - jeg vil kalle det kulturformidling av det viktige slaget.

Kall dette gjerne musikk i en slags arabisk singer/songwriter-tradisjon. Det er absolutt ingen tvil om hvor disse artistene kommer fra og de er åpenbart stolte av sin bakgrunn og hva de sloss for. Sjøl om det blir sunget på arabisk, så er alle tekstene oversatt til engelsk i omslagsheftet og gjør det en smule lettere for de fleste av oss å fatte budskapet.

Instrumenteringa med bordharpe, oud, den orientalske fløyta ney samt en del "vestlige" instrumenter, forteller oss at disse artistene både tar vare på tradisjonen og samtidig er nysgjerrige på å utvide horisonten sin.

Vi er mange som savner Rim Banna. Hun kan aldri erstattes, men her er det mange nye stemmer som har potensial til å ta vare på og videreføre den viktige palestinske tradisjonen. Og nok en gang skal Erik Hillestad og Kirkelig Kulturverksted ha all ære for å gjøre denne viktige jobben som det norske utenriksdepartementet har vært med å støtte denne gangen.