Da de fem inntok Kulturkirken Jakob for et lite år siden var det garantert ingen av dem som tenkte tanken at verden skulle se slik ut som den gjør akkurat nå. Bertolt Brecht (1898-1956) derimot mer enn ante at historia kunne gjenta seg sjøl.

I sangen "Tysk tragedie" skriver han i Øverlis oversettelse:

"En dag fikk vi ordre av makta at for deres

skyld så måtte byen Gdanzig okkuperes.

Vi rulla inn i Polen med bomber og granater

og okkuperte byen på fjorten dager.."

Her er det bare å bytte ut navn på by og land så er vi i Mariupol og Ukraina akkurat nå. Bedre prov på hvor aktuell Bertolt Brecht er den dag i dag er det vel ikke mulig å få.

De fem har løfta frem mye ukjent og noe kjent Brecht-stoff. De fleste har Hanss Eisler skrevet musikken til og tonefølget til Øverli på gitar, Leite på trekkspill og Nystrøm på saksofon er "korrekt" hele veien. Når så det vokale blir tatt hånd om av Øverli på sang , Hjorth på resitasjon og stemmekunstneren Meyer, så har dette blitt en flott bekreftelse på Brechts tidløse storhet. Ikke for svarene han kom med, men for spørsmåla han stilte som fikk stadig nye generasjoner til å tenke en gang til.

Som han skriver i "Tysk tragedie":

Generalen: Jeg måtte utslette byen for å erobre den.

Den som blir Gud blir dum.

Regjeringene skriver fredsavtaler. Lille mann: skriv testament."

Fremmedgjøring, utbytting, avmakt og kjærlighet - evige og tidløse temaer går ofte igjen i Brechts univers. Her blir de satt lys på igjen - dessverre viktigere enn noen gang.