(SIDE2): Det har gått noen måneder siden Plumbo fikk så hatten passet under Spellemann-utdelingen. Mokkamann-uttalelsen falt ikke i like god jord hos alle, men støtten fra fansen uteble ikke.

Nå er Vestfold-gjengen snart ute med nytt album, og smakebiten i form av singelen «Ta Meg», er sluppet.

Sjangerhopping
Her prøver gutta seg på noe de ikke har gjort før - det rappes, selvsagt på norsk. Med på laget har de rapperen Endless aka Mikael Sørensen Nyhus fra Nesodden.

- Låta har ligget i boksen i mange år, men vi fikk ikke helt til vers-biten. Så tenkte vi at «Dæven, vi prøver med rap» - og det funket som bare det, sier vokalist Lars Erik Blokkhus. Gutta sier det er tilfeldig at de endte på norsk rap, som unektelig er i vinden om dagen.

- Det kommer en del låter til på den nye skiva da, som ikke er i den sjangeren. Men det er jo gøy å prøve noe nytt, mener Glenn Hauger, som trakterer trekkspill og fløyte.

- Det er lov å prøve et sidesprang, supplerer bassist Tommy Elstad flirende, til gapskratt fra de andre.

HTML EMBED
try {MusicNodes.addNode("8400750e-38de-4bf9-aee2-126bf522f2fb", true);} catch (err) {}

Skape fest
For skiva «Rådebank», som slippes i slutten av juni, går ellers i god, gammel Plumbo-stil.

- Vi er ikke de sterkest på tekster, målet vårt er å skape fest. Vi tenker veldig live når vi lager låter. Vi spiller mye konserter, så det er naturlig. Dessuten skal det være catchy og med gode refreng. Det synes jeg vi har fått til.

Plumbo:
Består av Lars Erik Blokkhus (vokal og gitar), Tommy Elstad (bass og kor), Hasse Rønningen (trommer og kor) og Glenn Hauger (trekkspill og fløyte).
Fra Sande og Holmestrand i Vestfold.

Album:
Full åpning (2002)
På vei til Harryland! (2007)
Råkk'n Råll Harry (2010)
Møkkamenn Live (2011)

Under Spellemannutdelingen 2012 skapte de furore da Blokkhus takket prisutdelere Madcon med å omgjøre låttittl Møkkamann til Mokkamenn.

Låta har per i dag 8.336.417 streams og 36.398 nedlastninger. De er dermed første artistene i Norge med trofé basert på digitalsalg.

Deltok også i MGP 2012 med Ola Normann, som er streamet 2.520.557 ganger og har 11.027 nedlastninger.

Bivirkninger
I sommer står en rekke festivaler i hele landet for tur. Spellemann-episoden har utvilsomt hatt noe å si for hvor de opptrer.

- Mange festivaler og arrangører som aldri ville ha booket oss tidligere, er interessert nå. Vi merker det, så det har kommet noe bra ut av det slik sett.

Ingen liste-jobb
Platesalget har gått jevnt og trutt, også det påvirket positivt av MGP-deltakelsen og Spellemann-fadesen. Men godtatt blant det de kaller deler av kultureliten, er de ikke.

- Låta Møkkamann har ligget på listene i snart 60 uker, det er unikt i norsk sammenheng. Likevel blir vi ikke spurt om å spille på Rådhusplassen (VG-lista Topp 40, red.anm.). Det synes vi er spesielt, men sånn er det når Stein Østbø er ute og svinger med sabelen, sier de hoderystende, men legger til:

- Men vi spiller for fansen, for publikum. Så det får bare være, selv om vi ikke synes det burde være et slikt skille, sier Blokkhus.

Hør mer Plumbo her - alle platene og singlene

Hatet
Spellemann-episoden er de lei av å prate om, selv om de har forståelse for at det var med å gjøre dem allmenn kjente.

- Vi lærte hvordan media fungerer, vi var ikke vant til det da. For det er jo kjempemessig når alle hater deg som pesten, sier Elstad ironisk.

Men støtten har ikke uteblitt av den grunn, verken ute eller hjemme.

Plumbo har runt 100 konserter i løpet av året, og stort sett er et helgene som brukes til det. Det betyr at familiene må klare seg uten mann og far de dagene det reises og spilles.

- Vi er mye borte, men det funker, de vet vi reiser mye. Vi må smi mens jernet er varmt, det er bare moro. De må bare tåle det.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!