Gå til sidens hovedinnhold

Plutselig begynte kommunen å bygge sosialbolig uten at naboene ble varslet

- Vi har blitt totalt neglisjert. Dette er bare trist, sier lederen av kommunedelsutvalget.

Bodø kommune er i full sving med å gjøre klart til et sosialhus på Brandshaugen. Ikke engang de nærmeste naboene har fått vite hva som foregår eller hvem som skal flytte inn.

- Det blir det spekulasjoner av, sier de, til an.no.

I august i fjor fikk Jan-Eirik Dahl og Rannveig Holthe Holstad fra Brandshaugen på Tverlandet et brev fra Bodø kommune. Det var et nabovarsel om fradeling av tomt til kommunal bolig. Naboene ville gjerne vite mer om den kommunale boligen som skulle settes opp et steinkast unna husene sine. Det viste seg å bli vanskeligere enn ventet.

Planene var klare
- Kommunen bekreftet at det skulle bygges, men hva som var formålet og om det ville skje i løpet av ett eller ti år visste ingen, forteller Dahl.

Én måned senere fikk de et nytt nabovarsel fra kommunen: Tomten som skulle fradeles var enda større enn først anslått.

- Jeg kontaktet kommunen igjen, og fikk vite at de hadde planlagt å sette opp et småhus, og at planene var klare for flere måneder siden. Hvorfor unnlot de å fortelle dette første gang? Vi føler oss ført bak lyset, sier Dahl.

Spekulasjoner
Småhuset er beregnet til en enslig og vanskeligstilt person som ikke kan bo med naboer tett innpå seg. Avisa Nordland omtalte saken da prosjektet ble kjent i oktober i fjor. Den gangen kalte kommunen huset for et hardbrukshus. Nå foretrekker de at huset kalles småhus.

Det var i midten av oktober i fjor at det såkalte småhuset ble midlertidig plassert på Brandshaugen.

- Plutselig kom det et hus dansende gjennom lufta. Innkjørselen min var sperret i flere timer, sier Rannveig Holthe Holstad.

Etter dette begynte spekulasjonene å svirre. Hvem skulle flytte inn i huset? Når? Hvor mange?

- Mangel på informasjon fører til spekulasjon. Det har kommunen sørget for, fastslår Holstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ikke til å stole på
Etter åtte måneder flyttet kommunen huset til et nytt sted for midlertidig plassering. Så skjedde det ingenting på tomta – inntil onsdag i forrige uke. Et omfattende gravearbeid og klarkjøring til sprenging ble i satt i gang på tomta. Verken kommunen eller entreprenøren hadde gitt lyd fra seg.

- De skjærer trær og er klare til å sprenge, sier Dahl.

Han kontaktet kommunen på nytt, og fikk beskjed om at tomta skulle reguleres til tre såkalte småhus.

- Jeg la inn merknad på nabovarselet, fordi jeg ikke kan ta stilling til prosjektet når kommunen kommer med to forskjellige beskjeder, sier Dahl.

- Akkurat nå stoler jeg ikke på noe av det de sier eller gjør, sier Holstad.

Dilemma
Nils-Are Johnsplass, leder for tildelingskontoret i Bodø kommune, bekrefter at de regulerer tomta til tre småhus. Men det er bare ett som skal settes opp i løpet av de tre kommende årene. Han forstår at naboene er frustrerte over mangel på informasjon.

- Vi står overfor et stort dilemma. Det er én eneste person som skal flytte inn i småhuset. Vi har ikke ønsket å lage stort oppstyr av etiske hensyn. Vi har tenkt å ha et informasjonsmøte om den nye beboeren, men føler at det passer seg best når innflyttingen er aktuell, sier Johnsplass.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ønsker ikke konflikt
Dette utsagnet gjør naboene ekstra rystet. Holstad og Dahl er fullstendig klare på at de ikke ønsker konflikt med personen som skal flytte inn.

- Vår frustrasjon handler ikke om den nye naboen. Vi ønsker ikke konflikt med vedkommende. Vi kommer til å ønske ham eller henne hjertelig velkommen. Det er saksgangen til kommunen vi reagerer på. Når de skal sprenge rett utenfor stuevinduet mitt, føler jeg et behov for å vite, fastslår Rannveig Holthe Holstad.

Ifølge Bodø kommune er det entreprenøren som har ansvaret for å varsle naboene om at arbeidet igangsettes.

- De er ikke pålagt å melde fra til naboene. Men de bør vise hensyn, sier kommunaldirektør i teknisk avdeling i Bodø kommune, Henrik Brækkan.

- Entreprenøren bør se for seg hvilke ulemper arbeidet deres kan få. De bør være opptatt av å si fra, slik at de unngår problemer, sier Brækkan.

Eiendomskontoret beklager
Det er eiendomskontoret i Bodø kommune som har ansatt entreprenøren X4 Anlegg AS, og har derfor ansvaret for hva firmaet foretar seg.

- Eiendomskontoret beklager at arbeidet har ført til problemer for naboskapet, sier Brækkan.

Koordinator for entreprenøren, Vegar Larsen, mener at de har opptrådt helt riktig.

- Vi har ikke vært til et stort hinder for naboene. Jeg ønsker å avkrefte at vi har sperret en innkjørsel i lang tid. Det mener jeg at vi ikke har gjort, sier Larsen.

Om ikke lang tid skal de foreta sprengningsarbeid på tomta. Larsen lover at naboene skal få beskjed før den tid.

- Da kommer vi med muntlige varsler til hver enkelt, sier Larsen.

Vurderer å trekke seg
Knut Ole Nordlie er leder i Tverlandet kommunedelsutvalg. Nå er han så lei av å kjempe mot kommunen uten å bli hørt, at han vurderer å trekke seg fra vervet.

- Dette er noe jeg vurderer på det sterkeste. Det står klart i våre regler at vi skal informeres om slike prosjekter. Likevel har vi blitt totalt neglisjert av kommunen. Dette er bare trist, sier Nordlie.

Han mener saken om det aktuelle huset kunne fått et helt annet utfall hvis Bodø kommune hadde spilt med åpne kort.

- Bodø kommune kunne sammen med oss sett på andre løsninger til plassering. Vi mener at huset må ligge nært riksveien.

Nordlie frykter økt trafikk i nabolaget - og sikter spesielt til politi og ambulanse.

- Det er uheldig med full utrykning i et så tettbebygd nabolag, sier Nordlie.

Nils-Are Johnsplass hevder at det neppe vil bli et problem.

- Den eneste trafikken som vil øke, er fra ansatte i kommunen som skal følge opp beboeren, sier Johnsplass.

Les flere saker fra Avisa Nordland her.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken