*Nettavisen* Økonomi.

Ekspertens beste råd til en tjukkas: – Da er man så tung at man fort blir skadet

De beste rådene for maks fettforbrenning fra trenings- og vekteksperten Halvor Lauvstad.

18.03.23 09:13

Halvor Lauvstad, produktsjef i Roede, er en av de i Norge som kan mest om trening og vektnedgang. Blant annet har han skrevet bøkene "Maks fettforbrenning på 8 uker" og "Fra tjukkas til smukkas". Samtidig som han selv er gjennomtrent.

– Jeg har slanka noen tonn av det norske folk, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skilsmissefeit

I dagens episode av Ness gir han råd til Ole Asbjørn Ness, og alle andre tjukkaser, om hvordan de kan få vekk de ekstra kiloene, og holde dem vekk. Ness var allerede feit, men så skilte han seg.

Da la han på seg enda 25 kilo. I Nettavisen kan man nå annenhver uke følge hans kamp for å bli kvitt alle de overflødige kiloene (les første artikkel i serien her).

Klikk på bildet for å forstørre.

Halvor Lauvstad er svært opptatt av at folk bør trene effektivt.

– Veldig mange er veldig presset på tid. Skal man komme iform så gjelder det å trene så effektivt som mulig, sier Halvor Lauvstad.

Han mener at kondisjonstrening, og da særlig intervalltrening, er det som gjelder hvis man ønsker å kombinere vektnedgang med trening.

– Begynn med 8 ganger 2. Det betyr at du i 2 minutter skal gå på ei tredemølle eller i en motbakke nesten så hardt som du kan. Deretter går du helt rolig, før du øker intensiteten nesten til maks i 2 minutter igjen. Gjør du dette åtte ganger, da får du kjørt en ordentlig styrketreningsøkt for hjertet, forklarer Lauvstad.

Det nytter ikke å begynne med et opplegg som du ikke vil kunne gjennomføre over tid. Da kommer kiloene tilbake, forklarer Lauvstad. I podkasten gir han deg hemmeligheten for å holde dem bort.

Ikke gjør dette!

Og personer som er så feite som Ness – BMI godt over 30 – bør være forsiktige med å løpe.

– Da er man så tung at man fort blir skadet.

Halvor Lauvstad nyanserer også utsagnet om at trening er gram, mens mat er kilo. Det munnhellet blir ofte brukt som et uttrykk for at trening ikke har noen plass i vektnedgang.

– I begynnelsen av en vektreduksjon er det sant, men etterhvert som du kommer i bedre form, vil du kunne holde så høy intensitet, og bli så aktiv, at trening absolutt spiller en rolle.

Han svarer også på det ofte stilte spørsmålet om man virkelig blir mindre interessert i usunn mat hvis man begynner å trene. Høre alle de lærerike 25 minuttene her.

Og hvilken rolle bør styrketrening ha i det hele?Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.