Gå til sidens hovedinnhold

- Politikerne må forholde seg til at 500.000 driver med dette

Fersk undersøkelse viser at omfanget er større enn antatt.

VIKA (Side3): En undersøkelse som InFact har gjennomført på vegne av Norsk Pokerforbund viser at 500.000 nordmenn spiller poker.

- Vi ønsket ferske tall i forbindelse med et møte vi hadde med Fremskrittspartiets kulturkomité, og fikk dette fra InFact tirsdag, forteller Sigurd Eskeland til Side3.

Vi sitter i en sofa i konferansesenteret Felix på Aker Brygge, mens Frp-politiker Erlend Wiborg forsøker å loppe pokerproffen Ola Amundsgård for én million kroner i en sal bortenfor oss.

Hver femte mann spiller
Eskeland er president i Norsk Pokerforbund, tidligere skolelærer og verdensmester i poker, trebarnsfar og en usedvanlig hyggelig kar – som brenner for en aktivitet som per i dag er ulovlig i Norge.

- InFact stilte spørsmålet «Har du selv spilt poker de siste 12 månedene» og da var det 12,8 prosent som svarte «ja» og 3,3 som svarte «husker ikke», som trolig da er usikre på om de har spilt innenfor de siste 12 månedene. Ifølge Statistisk sentralbyrå tilsvarer 12,8 prosent 500.000 nordmenn, forteller Eskeland.

Undersøkelsen viser at det er flere pokerspillere blant den yngre garden og færrest blant den eldre, samt at det er 19,8 prosent menn over 18 år og 5,3 prosent kvinner over 18 år som har spilt poker det siste året.

- Det synes jeg er et veldig høyt tall, med tanke på at poker er ulovlig i Norge. Nå har sikkert en del av disse har spilt på internett, men det betyr jo at 500.000 ønsker å spille poker innimellom. Potensialet for poker er stort. Det er mer enn dobbelt så mange enn hva Sats og Elixia har av medlemmer til sammen.

Kraftig økning
En lignende undersøkelse gjennomført for to år siden viste at 300.000 nordmenn spilte poker i 2011.

- Jeg er litt overrasket over økningen, men dette er jo en ung manns greie, sier Eskeland til Side3.

Sagt på en annen måte: Akkurat som papiravisleserne går bort på grunn av alderdom, og stadig flere ungdom foretrekker nettaviser, ser man samme trend i poker.

- Jeg synes det er fantastiske tall – helt utrolige! Vi har visst og trodd at potensialet er stort i Norge, men nå har vi det svart på hvitt. Det er gøy. Det er spennende å se hvor langt vi kan komme i prosessen, sier Eskeland, mens han gløtter bort på storskjermen som viser at Ola Amundsgård har tatt et solid grep om pokerduellen mot stortingspolitiker Wiborg.

- Nå har vi positive uttalelser fra regjeringen, også skriftlig, på at det skal skje noe, men det betyr jo ikke faktisk at det skjer. Det er vårt ansvar å stille dem til ansvar for det de har sagt at de skal gjøre. Vi kan jo få en annen regjering om fire år, og da er det for sent.

Mer informasjon
- Hva er de største hindrene?

- Punkt én er at de som bestemmer må få ordentlige opplysninger om hva de skal bestemme over. Jeg tror det er mange som ikke vet hva poker er. Vi har levd i et land med spillmonopol og en regjering som har vært negativt innstilt.

Eskeland mener pokerspilling svartmales og brukes som en skurk for å få norsk spillpolitikk til å fremstå som hellig og sunn.

- Dette med å spille seg fra gård og grunn, et begrep fra 1800-tallet, er ikke reelt i dag. Vi må fortelle dem hvordan det faktisk fungerer i dag. Vi har også ulovlige pokerklubber og forhold som de ikke aner om.

Pokerpresidenten er optimist etter de oppløftende tallene fra den ferske undersøkelsen.

- Det nytter ikke å gjemme seg bak et forbud og tro at poker ikke eksisterer, for vi har 500.000 nordmenn som spiller og da må de forholde seg til det, avslutter Eskeland, som noen minutter senere kan konstatere at millionduellen mellom Amundsgård og Wiborg er over.

Politikeren bøyde seg. Pokerspilleren vant.

Kanskje det er et tegn?

P.S. De siste tallene fra Hjelpelinjen for spilleavhengige, viser at 79 nordmenn tok kontakt på grunn av problemer med poker de første ni månedene i 2013. Det er 0,16 promille av de 500.000 som spiller poker.

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat

Kommentarer til denne saken