(Nordlys) Politiet har varslet at de vil inndra politiuniformen som revyartist Frank Arne Olsen har brukt siden tidlig 2000-tallet. Urettmessig bruk av politiuniform, mener politiet. Varselet kom etter at Olsen la ut en video der han spilte politimannen Kliff Arne, en figur han har vist seg på scenen som i en årrekke.

– Det er viktig at publikum har tillit til at personer man ser ikledt politiuniform i det offentlige rom, faktisk er reelt politi, svarer politiadvokat Malene Kjemsaas.

Les også

Stadig flere unge trener grytidlig på morgenen: – Jeg tror nok unge jenter kan føle seg påvirket av et slikt «ideal»

Kommer i badetøfler

I midten av november blir det rettssak. Frank Arne Olsen sier han er forberedt på det.

– Jeg kommer til å møte opp i retten i bar overkropp, shorts og badetøfler, for nå er jeg livredd for at politiet skal ta klærne mine, sier 60-åringen.

Han publiserte videoen på Facebook-gruppa «Kliff Arne fra selve Narvik», som har 12.000 følgere. Politiet opplyser om at flere varslet dem om videoen. Straffesaken mot Olsen endte med såkalt påtaleunnlatelse, altså at politiet mener han har opptrådt straffbart, men blir likevel ikke straffet for det. Striden står nå om politiuniformen må innleveres. Skinnjakken, blå skjorte, caps, slips samt distinksjoner må innleveres til staten, er kravet.

– Jeg hadde først tenkt å levere den inn, men det er en gammel uniform som jeg har hatt i over 15 år. Så kommer denne saken helt på tampen av underholdningskarrieren min. Nei, da har jeg lyst å kjøre hele saken for å finne ut hvor dette kommer fra, sier han.

– Kan ikke det juridiske

Politiet mener nemlig at videoen og bruken av uniformen kan svekke tilliten til politiet. Politiadvokaten mener det ikke forelå en kontekst som gjorde at publikum kunne forstå at det var snakk om skuespill.

– Derfor ønsker politiet å inndra den, både fordi den har vært brukt til en straffbar handling, men også for å forhindre at den straffbare handlingen gjentar seg, skriver politiadvokaten til Nordlys.

Ifølge Frank Arne Olsen, fikk han uniformen fra en politimann og sjekket ut at bruken av den var lovlig.

– Men det er klart: «Æ kann jo ikke det juridiske, æ ska jo fakke banditter. Æ ekke sånn skrivebordspoliti», skyter Kliff Arne inn med tydelig narvikdialekt.

– Men du kan jo trøste deg med at du i alle fall ikke er anklaget for å være russisk spion.

– Det kan jeg bare si: Jeg har hatt tre droner, men de har jeg trampa i stykker nå. Jeg tar ingen sjanser.

– Har respekt for politiet

Så slår han over til en mer alvorlig tone, tar seg en slurk av morrakaffen og forteller videre.

– Men i alt av revynummer og videoer jeg har gjort, har jeg aldri vært nedsettende mot politiet. Det har jeg alltid vært påpasselig med. Jeg har respekt for politiet og for uniformen. Jeg kunne ikke i min villeste fantasi funnet på å bruke uniformen i noe annet enn underholdningsøyemed. Det er en sketsj som ble laget som humor. Den kan ikke misforstås.

Storhetstiden som revyartist har blitt betydelig desimert de siste årene. Humoren har blitt ispedd alvorlige temaer som konkurser, sykdom og uenigheter om rettighetene til Honningsvågrevyen, men nå lukter det sagmugg igjen.

– Jeg har egentlig lagt revytilværelsen litt på hylla, men det har kommet litt kløe under beina igjen. Det ligger an til en forestilling til våren, og så blir det en del underholdning på julebord. En ting er i alle fall sikkert, Kliff Arne blir med uansett, men om han kommer naken, eller om han får uniform, det får vi se på.