Gå til sidens hovedinnhold

- Politiet har gitt opp

Erling Grimstad langer ut mot justisministeren og fyrer løs mot manglende etterforskning i politiet.

- Det som skjer i politiet er nesten for utrolig til å være sant. Jeg har blitt slått av de apatiske holdningene i politiet, sier Erling Grimstad, tidligere førstestatsadvokat og assisterende sjef for Økokrim til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

- Jeg møter politifolk utenfor Økokrim. De gir uttrykk for at de har gitt opp. En slik resignasjon er med på at politifolk slutter. Ingen vil jobbe på et lag som aldri lykkes med noe som helst, og som er utsatt for kjeft fra alle kanter. Det er en negativ selvforsterkende spiral, fortsetter Grimstad.

Krass kritikk
Grimstad uttaler i en artikkel til NA24 at han frykter at Norge taper kampen mot mafiavirksomhet fordi politiet ikke evner, vil eller har ressurser til å etterforske økonomisk kriminalitet.

Les mer her: - Norge taper mot mafiaen

Grimstad forteller at han gjennom sin advokatpraksis har bistått klienter som har vært utsatt for økonomisk kriminalitet. Når han så har henvendt seg til politiet for å få i gang en etterforskning har tilbakemeldingen vært klar:

«Du må vite at vi ikke etterforsker slike saker her hos oss» er beskjeden jeg får. Det er helt utrolig, mener Grimstad.

Grimstad sto selv bak oppbyggingen av spesielle økogrupper rundt om i politidistriktene. Disse gruppene skulle stå bak og håndtere etterforskning av store økosaker.

- Har bare blitt verre
- Jeg sendte en bekymringsmelding oppover i systemet da jeg så at disse gruppene nærmest bare eksisterte på papiret. Sjefen for økogruppen var også ansvarlig for narkotika. Du kan ikke legge det opp slik, for å etterforske økokriminalitet må du ha ressurser og albuerom.

- Etter at jeg sendte den bekymringsmeldingen oppover i systemet, er min erfaring at ting bare har blitt verre. Dette må samfunnet betale en pris for, er den lite lystige beskjeden fra Grimstad.

Grimstad mener at det nærmest bare er Økokrim som driver etterforskning av økonomisk kriminalitet i Norge.

- Økokrim gjør en meget god jobb ut fra de ressursene de har. Men jeg er redd at Økokrim blir en sovepute for politidistriktene. Det det skorter på er for resten av Politi-Norge. Når ikke Økokrim tar saken, så gjør ingen det. Dette er en forferdelig utvikling, mener Grimstad.

- Har medlidenhet
- Hva er løsningen på dette problemet?

- Utfordring er mye mer sammensatt enn at bare økt lønn til politiet er det som skal til. Dette handler om kompetanseutvikling i politiet. Man må vite hva man observerer. Jeg har medlidenhet med mine tidligere kollegaer, jeg mener mye må gjøres samtidig for å reise kjerringa, sier Grimstad.

Han mener at politiet har en betydelig jobb å gjøre for å prioritere saker og samarbeide med ulike kontrollmyndigheter, som Skatteetaten.

- Og så tror jeg det handler mye om lederskap i politiet. Lederne må sørge for å bygge opp en sunn og god organisasjonskultur. Lederne må vekke jaktinstinktet som må være der for å etterforske økonomisk kriminalitet, for det er langt og tungt arbeid, forteller Grimstad.

- For lite kunnskap
Han forteller selv fra egen erfaring hvor lett det er å havne i en negativ spiral der man tror at ingenting nytter. Da klarer man i alle fall ikke gjøre noe som helst. Og så handler det om å få satt av de ressursene som må til for å gjøre den jobben, sier Grimstad.

- Hva må politikerne gjøre?

- Jeg har aldri skjønt justispolitikere. Jeg har oppfattet dem som politikere med altfor dårlig kunnskap om en del av de mer kompliserte faktorene som bidrar til kriminalitet. Politiet gjør veldig lite for å forebygge kriminalitet. At politikerne ikke er mer kreative og bestiller mer forebygging, det synes jeg er rart. Jeg har ved mange valg trodd at justispolitikk ville være noe av det viktigste man diskuterte, men det er det aldri. Spørsmål om justispolitikk forsvinner vekk i diskusjoner om skattelettelser, eller krangling om de få prosentene av statsbudsjettet politikerne kan flytte på, mener Grimstad.

Han mener at vi ikke kan tro at Norge skal være forskånet for den type kriminalitet som andre land litt lenger sør i Europa står overfor.

For dårlig
Grimstad er heller ikke fornøyd med innsatsen til justisminister Knut Storberget (Ap).

- Storberget har i opposisjon sagt hva han skulle få til. Nå sitter han i posisjon, men ser ut til å være i hardt vær i forhold til samarbeid med politiforeningen som bare snakker om høyere lønn. Det er et symptom på at det er mye som er alvorlig galt i kriminalitetsbekjempelsen i Norge, er den lite lystige analysen til Grimstad.

NA24 lykkes mandag ikke i å få en kommentar fra politidirektoratet eller justisminister Knut Storberget

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken