Gå til sidens hovedinnhold

Politikerne tjener nok

De har solide lønninger og landets beste pensjonsordning. Ikke rart at det aldri har vært vanskelig å få folk til å bli stortingsrepresentanter eller statsminister. Hvorfor kaste penger ut av vinduet?

Våre ledende politikere har - feigt nok - satt bort beslutningen om hvor mye de skal ha i lønn til en såkalt uavhengig kommisjon. Den er ikke mer uavhengig enn at politikerne når som helst kan overstyre den, så det er rent skuebrød for å unngå kritikk.

I år har kommisjonen foreslått å gi statminster Jens Stoltenberg 4,8 prosent i lønnsvekst, slik at han kommer opp på anseelige 1.071.000 kroner i årslønn. Meget pent for en sosialøkonom fra Blindern!

Det er ingen tvil om at politikerne historisk lå lavt. Men de siste ti årene har de hatt en eventyrlig lønnsutvikling. I 1994 tjente statminister Gro Harlem Brundtland 451.000 kroner. Siden den gang er statsministerlønnen økt med 131 prosent, statsrådene har fått 107 prosents vekst, mens stortingsrepresentantene har nytt godt av 92 prosents vekst i lønningene.

Til sammenlikning har velgerne, målt som en gjennomsnittelig industriarbeider, fått sine lønninger økt med 60 prosent i samme periode.

Vi har vanskelig for å se hvorfor statministeren skal tjene mer enn 1,1 millioner kroner i året, og finner sammenlikningen med Hydro-sjefen som ganske søkt.

Å være statsminister er ikke en jobb, men et tillitsverv man velges til på vegne av velgerne. Engasjementet for å bli statsminister tyder på at vervet er attraktivt. Høy lønn har neppe noen som helst effekt for rekrutteringen.

Og da står man igjen med rettferdighet, noe som er vanskelig å bruke som prinsipp for lønn. Er hjelperpleiernes lønn rettferdig? Og; er det rettferdig at statsministeren tjener fem ganger mer enn en hjelpepleier? Er det urettferdig at han tjener en femtedel av Hydro-sjefen?

For vår del tror vi det er hensiktsmessig at politiske verv lønnes middels, slik at det også blir en viss utskifting. Til nå har praksis vært at folk må stemmes eller bæres ut av stortingssalen.

Med lønn på henholdvis 567.000 per år for en stortingsrepresentant og 1.071.000 for statsministeren, ligger vi på et brukbart nivå. Spesielt hvis man tar med tilleggsytelsene, i første rekke landets definitivt beste pensjonsordning. Representantene får full pensjon etter kun 12 år på Stortinget, mens statsrådene oppnår samme rettighet på seks år.

Går du av som statsråd og lever til du er 80 år, har fallskjermen en verdi på rundt 7,5 millioner kroner. Det er godt betalt for noen år i en av landets mest attraktive jobber!

Hva mener du om politikerlønningene? Tjener de nok eller bør de fortsatt få mer i lønn? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken