*Nettavisen* Nyheter.

- 20 mrd. til næringslivet

Per Olaf Lundteigen (Sp) vil investere milliarder fra statskassa i norsk næringsliv.

18.05.06 09:45

Sp-politiker Per Olaf Lundteigen mener staten bør styrke sitt eierskap i norsk næringsliv og vil sette av 20 milliarder kroner i et nytt statlig fond.

- Formålet er å medvirke til langsiktig norskbasert eierskap, sier Per Olaf Lundteigen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Norsk eierskap
Til nyhetsbyrået forteller han at han vil bruke 20 milliarder kroner på å dyrke fram et mer norskbasert eierskap i næringslivet og at regjeringen kommer til å vurdere forslaget i forbindelse med meldingen om statlig eierskap som legges fram før sommerferien.

Ifølge Lundteigen bør det opprettes et statlig investeringsselskap som skal kunne ta større risiko enn det som Folketrygdfondet nå gjør.

- Det nye statlige investeringsselskapet må kunne gå inn med en eierandel på inntil 20 prosent og skal kunne påta seg styreverv i de aktuelle selskapene, sier Senterpartipolitikeren.

Et slikt investeringsselskap mener han burde hatt muskler til å «korrigere kursen» slik at nedleggelsen av Union kunne blitt unngått.

- Ikke behov
Høyre mener derimot at et statlig fond ikke er veien å gå, men at det vi trenger er et større og bredere privat eierskap. Ikke at staten skal eie enda mer av norske selskaper.

- Det er ikke behov for et slikt selskap Lundteigen vil ha, sier Høyres Jan Tore Sanner til ANB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.