RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lise Åserud / SCANPIX

- 21-årsgrense for utlendinger

Sist oppdatert:
Utlendinger som ønsker å gifte seg bør være 21 år for å hindre tvangsekteskap, foreslår et utvalg.

Utvalget som har lagt fram forslag til en ny utlendingslov, følger dermed EU sitt direktiv om familiegjenforening fra 2003.

Men samtidig understreker utvalget at det er grunn til å holde oppsyn med hvilken reell virkning et slikt krav vil ha.

- En aldersgrense kan føre til at de det gjelder skaffet seg utdanning og større modenhet og selvstendighet i forhold til familien før ekteskap kommer på tale. På den annen side virker det som om mange av de klareste tilfellene av tvangsekteskap skjer som «kupp» under «ferieopphold» i hjemlandet. Slike tvangsekteskap hindres neppe ved en aldersgrense, men vil i stedet i praksis føre til at den bortgiftede holdes tilbake i foreldrenes hjemland til alderskravet er oppfylt, heter det i utredningen.

- Må intervjues
Utvalget mener også at myndighetene bør intervjue utlendinger i Norge som vil gifte seg med utlendinger for å avdekke tvangsekteskap. Intervjuene skal avdekke om ekteskapet er skjedd med «kupp» til utlandet.

Hvis det kommer fram at en person ikke gifter seg frivillig, bør ikke den kommende ektefellen få oppholdstillatelse.

Vil hindre familiekonflikt
Regelen skal hjelpe personen som er gift i Norge med å unngå konflikt med egen familie eller den kommende svigerfamilien.

- Dermed legges forholdene til rette for at herboende kan returnere til Norge uten at det vekkes noen mistanke hos egen familie eller svigerfamilie om at tvangsekteskapet har vært røpet for norske konsulærmyndigheter i forbindelse med visumutstedelse til den nye ektefellen. Hjemme i Norge kan det da være lettere for herboende å få gjort noe med situasjonen enn dersom ektefellen allerede er kommet til landet, eller dersom herboende holdes tilbake i utlandet.

Gjelder ikke visumfrie land
Regelen skal ikke gjelde blant annet hvis den utenlandske ektefellen kommer fra et land uten visumplikt.

- Innreise for ektefellen kan da uansett ikke forhindres, og tvangsekteskap er generelt ikke noe problem i forhold til slike land, heter det i innstillingen.

På høring
Kommunalminister Erna Solberg vil nå sende innstillingen på høring. Etter høringsrunden vil Kommunal- og regionaldepartementet arbeide videre med et lovforslag som til slutt skal legges fram for Stortinget som en odelstingsproposisjon.

Her kan du lese forslagene til ny utendingslov:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere