RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX .

- Absurd teater

Sist oppdatert:
Vannkraftprosjekter til flere milliarder legges på is. Næringen raser.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Det begynner etter hvert å ligne på absurd teater. På grunnlag av tilbakemeldinger vi har fått fra våre medlemsbedrifter, er det et uomtvistelig faktum at en rekke vannkraftprosjekter ikke vil bli realisert, sier Kristian Pladsen, kommunikasjonsdirektør i Energibedriftenes landsforening (EBL).

NA24 - din næringslivsavis

I fjor økte staten skattenivået knyttet til kraftselskapenes vannkraftutbygging. Det har ført til at en rekke prosjekter nå ikke er lønnsomme, og derfor har blitt lagt på is. Pladsen sier at prosjekter på til sammen fem terawatt landet over nå ikke vil bli utbygd. Til sammenligning er målet at det skal bygges ut tre terawatt vindkraft i Norge innen 2010.

- Det er en ikke uvesentlig økning av norsk produksjon, som ikke blir bygd, fastslår Pladsen.

Stor skuffelse
Før helgen sendte EBL et brev til finanskomiteen på Stortinget der organisasjonen uttrykker en stor skuffelse over skatteskjerpelsene fra staten som setter en stopper for disse vannkraftprosjektene.

I forrige uke søkte for eksempel Agder Energi NVE om fem års utsettelse av utbygging av et kraftverk i Valle i Setesdal, som kunne forsynt 8000 husstander med strøm, fordi prosjektet ikke lenger er lønnsomt.

- Vi har fortalt myndighetene at den økte skatten som kom i fjor ødelegger for fornybar energi. De små endringene som er gjort i år er bare et museskritt i riktig retning, sier Pladsen.

Pladsen hevder at med denne politikken blir det svært vanskelig for Norge å nå klimamålene om en kraftig reduksjon i CO2-utslippene.

- Går gal vei
- I sum er klimamålene så omfattende at de færreste norske politikere har tatt dette inn over seg. Så begynner de med dette å ta første skrittet i gal retning. Det er så ille som det kan få blitt, smeller Pladsen.

Ifølge ham må Norge kutte 30 terawatt i fossil energibruk innen 2020 for å oppfylle EU-kravene. Det er mer enn den norske bilparken slipper ut.

- Hvordan i all verden skal du klare det når du forverrer rammevilkårene for fornybar energi? spør Pladsen.

- Har dere forhåpninger om at skattereglene vil endres?

Håper på fornuft
- Vi har alltid forhåpninger om at fornuften vil seire til slutt. Men fortsatt er det altfor stor avstand mellom 17. mai-talene og virkeligheten i norsk energipolitikk, mener Pladsen.

- Det merkeligste av alt, er at du ikke finner en eneste sjel i regjeringsapparatet som sier de ikke vil satse på fornybar energi. Målsettingene er gode, men tiltakene står ikke i stil. Vi har fortsatt ikke en klimapolitikk som svarer til utfordringene i Norge, mener Pladsen.

Olje- og energidepartementet ville ikke kommentere saken mandag ettermiddag.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere