*Nettavisen* Nyheter.

- Afghanistan vil stanse alle tvangsreturer fra Norge

TA TIL VETTET: - De skulle aldri vært sendt ut. Nå må regjeringen ta til vettet og forstå at tvangsretur til Afghanistan har vært farlig, sier SVs Karin Andersen. Foto: Stig Weston (Sosialistisk Venstreparti)

Afghanistans flyktningeminister har sendt brev til Norge hvor han ber om midlertidig stans i returavtalen.

21.02.15 10:49

Oslo (NTB-Markus Weisser): Afghanistan vil stenge grensene for alle som sendes tilbake fra Norge med tvang, sier landets flyktningminister, som krever en ny returavtale med Norge.

– Vi har bedt om at ingen må bli tvangsreturnert inntil det foreligger en ny returavtale, sier Afghanistans flyktningminister Seyed Alem Hoseini Balkhi i et intervju med Klassekampen.

– Vi har planer om å stenge grensene for alle som sendes tilbake med tvang, forteller Balkhi.

– Har sendt brev

Balkhi sier han mandag sendte et brev til Norge hvor han ber om midlertidig stans i returavtalen, skriver Klassekampen. Et slikt brev ble også sendt til sju andre land Afghanistan har returavtale med, deriblant Sverige og Danmark.

– Da vi undertegnet returavtalene, var situasjonen en annen i Afghanistan. Nå er sikkerhetssituasjonen kraftig forverret. De fleste som blir tvangsreturnert, kommer fra områder hvor det ikke finnes sikkerhet, sier Balkhi.

Justisdepartementet skriver i en epost til Klassekampen at de ikke er kjent med at det foreligger et brev. Men de opplyser samtidig at den norske ambassaden i Kabul har informert dem om at Balkhi ønsker en gjennomgang av alle landets returavtaler, og at dette kan føre til et ønske om endringer.

– Foreløpig har ikke Norge mottatt noen konkrete ønsker om endringer i vår avtale. Vi har ikke mottatt melding om at afghanske myndigheter ønsker å suspendere eksisterende avtale, i påvente av eventuelle endringer, skriver departementet.

– Kinkig

Økningen i antall returer fra Norge til Afghanistan har bidratt til beslutningen om at returavtalene med flere land blir midlertidig stanset, sier Balkhi til Klassekampen.

– Om Afghanistan stenger grensene nå, og sier at nok er nok på grunn av norsk politikk, så er dette en kinkig sak for Norge, sier KrFs innvandringspolitiske talsmann Geir Toskedal til avisen.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) gjentok senest for én uke siden at asylsamarbeidet med Afghanistan er godt: – Vi har et godt og nært samarbeid med afghanske myndigheter, men dette er jo også noe som går i bølger, sa justisministeren fredag forrige uke til NTB.

Uttalelsen kom dagen etter at Bergens Tidende meldte at en tvangsreturnert kvinne og hennes to små døtre ble nektet innreise til Afghanistan.

Les også: - Hent barna tilbake til Norge!

Stortingshøring

Innreisenekten skjedde under en uke etter at Anundsen under stortingshøringen om asylbarna sa samarbeidet med Afghanistan fungerer som det skal – noe Anundsen måtte slå fast etter at et brev fra afghanske myndigheter, mottatt av Justisdepartementet 7. november i fjor, omtalte en trussel om å stoppe samarbeidet med Norge.

SVs stortingsrepresentant Karin Andersen gjentok lørdag partiets krav om at barn som er blitt tvangssendt til Afghanistan må hentes til Norge igjen.

– De skulle aldri vært sendt ut. Nå må regjeringen ta til vettet og forstå at tvangsretur til Afghanistan har vært farlig. Det er ikke sikkerhet der. Det var ingen forsvarlig mulighet « som åpnet seg» for justisminister Anundsen. Vi hadde ikke sendt barnefamilier tilbake til Afghanistan med tvang før Frp og H tok over. De har visst hvor farlig det er, men har kun brydd seg om å få høye returtall, sier Andersen til NTB. (©NTB)Tvangsreturer til Afghanistan

* Politiets utlendingsenhet (PU) uttransporterte i januar 41 personer med afghansk statsborgerskap, men bare ni av dem ble sendt til Afghanistan.

* Av de ni hadde åtte fått avslag på asylsøknadene. Den siste var utvist. Årsaken til de fleste utvisninger er en straffereaksjon.

* I hele 2014 ble 438 personer transportert til Afghanistan, 435 som følge av avslag på asylsøknad. En ble bortvist, som betyr at personen ikke har lov til å være i Norge. To ble utvist. (Kilde: Politiets utlendingsenhet) (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.