RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Alarm! Oljeboble!

Sist oppdatert:
Viktige detaljer har havnet i media i forkant av kveldens meget viktige tale.

Milliardæren og investoren George Soros kommer tirsdag til å advare amerikanske toppolitikere om en mulig kommende olje- og råvareboble, skriver Financial Times.

Avisen melder at Soros samtidig vil si at råvareindekser ikke er et legitimt felt å investere i for finansinstitusjoner.

NA24 - din næringslivsavis

Financial Times har sett et utkast til talen Soros skal holde for handelskomiteen i den amerikanske kongressen tirsdag.

- Ligner på 1987-krakket
Investoren vil hevde at selv om stigende olje- og råvarepriser er et resultat av grunnleggende endringer og faktorer i markedet, har også andre forhold hatt innvirkning.

Soros vil si at finansinstitusjonenes mulighet til å investere i futures-markedet gjennom såkalte indeksfond har ført til overdreven prisstigning, og til at en oljeboble har blitt skapt.

Investoren mener denne situasjonen på råvaremarkedet er skremmende lik situasjonen før aksjekrakket i 1987.

- I begge tilfellene samler finansinstitusjonene seg i en del av markedet, og de har nok tyngde til å skape ubalanse. Hvis trenden blir snudd og finansinstitusjonene trekker seg fra markedet som en gruppe, slik de gjorde i 1987, vil det bli et krakk, skriver Soros i utkastet til talen.

Vil skape debatt
Det er forventet at kommentarene fra Soros vil skape debatt om rollen spekulantene spiller mens prisene på energi og matvarer stiger i verden. Spekulanter omfatter her både hedgefond, pensjonsfond og andre finansinstitusjoner.

Soros er selv styreleder i hedgefondet Soros Fund Management, og styrer verdier for 17 milliarder dollar. Fondet ønsker ikke kommentere sine egne markedsposisjoner.

Tirsdagens høring i det amerikanske senatet inngår i en serie lignende høringer, hvor hensikten har vært å granske ulike aspekter ved markedet.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere