RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Almendingen

- Alderdommen skal svinge

Sist oppdatert:
Jens Stoltenberg og Sylvia Brustad lover at det både skal svinge og rocke for framtidas eldre.

LØRENSKOG (Nettavisen): - Vi vil innføre den kulturelle spaserstokken, og staten vil gi penger til både rockekonserter og annen kultur, sier Brustad.

Statsministeren og helse- og omsorgsminister ga løftet om en aktiv hverdag for eldre da de la fram stortingsmeldingen om framtidas omsorgsutfordringer på Rolvsrudhjemmet i Lørenskog fredag.

Politisk svingom
Og jammen fikk de to ikke også tatt seg en dans da de var ferdige med å snakke politikk. Seniordanserne i Lørenskog bydde dem nemlig opp til dans, og etter å ha blitt bydd opp to ganger, hev de seg ut i det.

- Det var veldig morsomt å danse, jeg lærte trinnene underveis, gliste Stoltenberg etterpå.

- Vi må ha innhold
Statsministeren legger vekt på at tiden nå er kommet til å fylle eldreomsorgen med kvalitet etter at myndighetene på 90-tallet var opptatt av å bygge nok eldreboliger, sykehjem og enerom.

- Nå er utfordringen å fylle institusjonene med innhold og kvalitet, sier han.

Brustad er på sin side overbevist om at flere eldre er i stand til å bo hjemme når de har et godt dagtilbud. Nå gir de alle kommunen klar beskjed om å satse på sosiale tilbud for eldre.

- Vi er ikke gode nok på den aktive omsorgen. Kommunene må satse på dagtilbud på eldresenter og sykehjem. Vi vil vurdere tjenesten, og etter hvert kan de bli aktuelt med et lovforslag, sier statsråden.

Turnus på sykehjem
Regjeringen vurderer også en rekke andre tiltak for å møte den kommende eldrebølgen. Tallet på eldre over 80 år vil fordobles de neste 35 årene. De vurderer blant annet å komme LO-leder Gerd-Liv Valla i møte på et viktig krav, nemlig å gjøre det mulig å utvide permisjonsordningen for å gjøre det lettere for pårørende å ta seg av eldre familiemedlemmer.

Regjeringen vil også gjøre det obligatorisk for leger å også gjøre turnustjeneste på sykehjem. I dag er det få leger som vil jobbe på sykehjem. Målet er at legedekningen ved sykehjemmene skal økes med 50 prosent innen 2010.

Investeringstilskudd
Regjeringen varsler også et nytt investeringstilskudd til sykehjem og omsorgsboliger. Tilskuddet vil legge til rette for langsiktig planlegging og investering i den kommunale omsorgstjenesten. Tilskuddet skal gi flere korttidsplasser i sykehjem, samt sikre et trygt bo- og omsorgstilbud både for eldre og yngre mennesker med nedsatt funksjonsevne som har behov for omfattende tjenester både i sykehjem og omsorgsboliger. Tilskuddet vil ikke komme i statsbudsjettet før i 2008.

Dessuten skal antall nye lærlingeplasser økes med 3.000 i løpet av de neste to årene.

Men verken Stoltenberg eller Brustad vil si hvor mye de 10.000 nye årsverkene innen 2009 eller de andre tiltakene skal koste. Det må vi vente med å se til statsbudsjettet legges fram den 6.oktober.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere