RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Senterpartiet)

- Arrogant av Ellingsen

Sist oppdatert:
- Vi vil fortsette kampen for et sterkt nærpoliti, uavhengig av hva Ellingsen kaller oss, sier Sp-lederen.

OSLO (Nettavisen): Sp-leder Liv Signe Navarsete møtte motbør etter at hun tok opp politiets responstid og slo et slag for de lokale lensmannskontorene i Stortingets spørretime onsdag. Debatten kommer i kjølvannet av drapene i Årdal, der politiet brukte 1 time og 11 minutter på å rykke ut.

Stortingsrepresentant og medlem i justiskomiteen, Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen, gikk ut og sa at Navarsete ikke hadde troverdighet på dette temaet.

- Navarsetes troverdighet er på høyde med overlevelsesevnen til en mygg på vinterstid på Finnmarksvidda, sa Ellingsen til Nettavisen. Ellingsen mener Navarsete og alle som nettopp har gått ut av regjeringen bør gå stille i dørene når det gjelder å kritisere politiet.

- Vi vil fortsette kampen
Navarsete synes lite om Ellingsens kritikk:

- Jeg synes det er arrogant av Ellingsen å kalle Senterpartiet for en mygg bare fordi vi løfter fanen for et sterkere politi i hele landet. Vi vil fortsette å ta kampen for et sterkt nærpoliti, uavhengig av karakteristikkene, sier hun.

Ba om Politianalysen
Navarsete viser til at de rødgrønne i regjering ba om Politianalysen som skulle danne bakgrunnen for en politireform. Nå når analysen foreligger mener Sp-lederen det er duket for en reell debatt om hvordan vi framover skal organisere politiet og hvor ressursene skal settes inn.

- Senterpartiet ønsker en åpen debatt rundt omorganisering og styrking av politidistriktene, men vi mener samtidig at dette ikke må gå ut over nærheten til politiet rundt om i landet.

Navarsete sier hun merker seg at lensmenn og nærpoliti ikke står høyt på Fremskrittspartiets prioriteringsliste, men sier Senterpartiet vil gjøre alt de kan for at omorganiseringen skal bidra til å styrke politidistriktene og få flere politifolk lokalt.

- Ikke opptatt av kontorene
- Ellingsen sier at det er kontorene han skal legge ned, men han glemmer at det er der den lokale politimannen hører til. Vi er heller ikke opptatt av å bevare kontorene for kontorenes skyld, men det er ikke det saken handle rom. Spørsmålet jeg stilte i spørretimen og som jeg nå kan spørre Ellingsen om er hvordan folk rundt om i landet skal få et politi som er mer nærpoliti, når han vil fjerne lensmannen og flytte ressursene bort.

Navarsete har i en epostutveksling svart på Nettavisens spørsmål i saken:

- Hva er din kunnskap - før og nå - om åpningstidene på landets lensmannskontor, kveld og helg?

- Folk der ute vet bedre
- Jeg kjenner godt situasjonen som er ved dagens lensmannskontor. I tillegg opplever jeg at når jeg spør folk rundt om i landet om lensmannen, så sier de at de opplever en trygghet i å ha han i sitt nærmiljø. Folk der ute vet bedre om hvordan situasjonen er enn kommentatorer i hovedstaden som har nærhet til alle tjenester, sier Navarsete.

- Hvorfor gjorde ikke den rødgrønne regjeringen noe med dette når dere hadde sjansen?

- Tid for å ta debatten
- Senterpartiet har alltid vært en tydelig stemme for nærheten til tjenestene. Vi har alltid løftet viktigheten av nærhet til politi- og helsetjenesten. Under vår tid oppdaget vi at det var store utfordringer i politiet, noe Gjørv-rapporten understreket. Det gjorde at vi bestilte Politianalysen som nå er kommet, og da er tiden for å ta debatten nå. Det handler om å ta ting i rekkefølge.

- Mye statistikk viser at store politienheter arbeider raskere og oppklarer mer. Vil du ta folk fra sentralt hold og flytte dem ut i distriktene?

- Nei, jeg mener vi må øke andelen operative politifolk, en ambisjon jeg deler med nåværende regjering. Forskjellen er at jeg og Senterpartiet ønsker at den andelen politifolk skal komme hele landet til gode. Så får vi heller snakke om en økt sentralisering når det gjelder ledelse, koordinering og noen av de spesialiserte tjenestene. Men det er en annen del av debatten.

Forskjellen er at jeg og Senterpartiet ønsker at den andelen politifolk skal komme hele landet til gode

Liv Signe Navarsetes argumenter for nærpolitiet blir også behandlet på lederplass i Nettavisen torsdag. Redaktør Gunnar Stavrum skriver at «Lensmenn gir falsk trygghet». Det er ikke noen automatisk sammenheng mellom antall lokalkontorer og hvor fort man får kvalifisert politihjelp, mener Stavrum.

Les kommentaren her: Lensmenn gir falsk trygghet

Navarsete går også i rette med Stavrum:

- Må også diskutere vaktordninger
- Lensmannen er ikke falsk trygghet om han får mulighet til å være en del av beredskapen og inngå i vaktordninger som gjør at han kan rykke ut om det trengs. Når vi nå skal diskutere struktur, må vi også diskutere om vaktordningene skal endres. I større geografiske distrikt kan det være aktuelt å endre lensmannsordningen fra slik den er i dag, men da må det være en styrking og ikke en fjerning av den. Lensmannen må spille en viktig rolle i beredskapen.

Navarsete mener det er søkt når Stavrum sammenligner sentraliseringen av politiet med ambulansetjenesten. Hun peker på at ansvaret med å avverge og forebygge kriminalitet ikke har en parallell til ambulansetjenesten. Hun trekker videre fram at den lokale helsetjenesten også består av lokale legevakter som kan rykke ut og at det er noe av grunnen til at den fungerer godt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere