RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bjørn Lecomte, Østkantavisa

- Asghar Ali er politisk død

Sist oppdatert:
Ali forsvant på hodet ut av Arbeiderpartiet etter homobråket.

(iOslo.no) Mandag morgen får iOslo.no bekreftet fra flere at Asghar Ali er ferdig i Oslo-politikken. Han har sittet i styret til Oslo Arbeidersamfunn, samtidig som han var nestleder i Islamsk Råd Norge. Oslo Arbeidersamfunn er landets største lokallag i Arbeiderpartiet.

Torsdag 7. februar, nøyaktig tre måneder etter at Ali nektet å ta avstand fra dødsstraff for homofili under et debattmøte, ble årsmøtet i Oslo Arbeidersamfunn avviklet. Asghar Ali er ikke lenger et styremedlem etter valget.

Slapp å bli vraket
Det skapte voldsomme reaksjoner at en muslimsk Ap-politiker ikke ville ta avstand fra at en stor del av Norges befolkning burde drepes for på grunn av sin legning.

- Vi sende ut en forespørsel om han stilte seg til disposisjon, men han skrev at han ikke ville, bekrefter Øystein Mæland, tidligere leder av valgkomiteen i Oslo Arbeidersamfunn til iOslo.no.

Ali slapp da altså å bli vraket av valgkomiteen. Det var partikollega Ragnar Kværness som avslørte for journalisten som fulgte debatten at Ali var styremedlem i den mektige Ap-bastionen.

Angrep Kværness
- Hvordan vet du om min posisjon i Arbeiderpartiet? Hvem har tipset deg om det? Ragnar Kværness er den eneste i salen som vet at jeg er med i Arbeiderpartiet. Jeg kan ikke se at min rolle i Oslo Arbeidersamfunn er relevant i denne sammenhengen. Jeg representerte Islamsk Råd Norge og uttalte meg på det grunnlaget, sa en opprørt Ali til iOslo.no da han ble konfrontert med sin rolleblanding.

GLAD: Ragnar Kværness (Ap) er glad for at Asghar Ali er ferdig i Arbeiderpartiet.

I dag sier Ragnar Kværness (Ap) at han er «glad for at Ali endelig er ute av politikken»:

Fornøyd
- Han er politisk død - og det bør han være òg! Det han har sagt er ikke forenlig med å være medlem i Arbeiderpartiet. Det hadde forresten vært en skandale om valgkomiteen hadde foreslått ham, sier Kværness og legger til:

- Det var en nødvendig opprydding. Arbeiderpartiet slipper da å miste troverdighet.

Men det var ikke bare Kværness som reagerte på Ap-avis sjokkuttalelser om dødsstraff for homofili:

Ali-saken glemt
- Det er uakseptabelt og veldig uheldig for Oslo Arbeidersamfunn, sa leder for Oslo Arbeidersamfunn Anne Cathrine Berger til iOslo.no dagen etter debatten i november.

Nå etter årsmøtet sier Berger til iOslo.no at Ali-saken ikke var et tema under årsmøtet. Valgkomiteen hevder også at komiteen aldri var under noe press for å fjerne Ali fra Oslo Arbeidersamfunn.

Ap-Håkon krever avklaring
- Jeg mener han trakk en riktig konklusjon. Fortsatt mener jeg at tillitsvalgte i Ap må ha et avklart forhold til dødsstraff. Det er riktig for Oslo Arbeidersamfunn, sier Arbeiderpartiets Håkon Haugli, som også er bystyremedlem, til iOslo.no.

Like fullt hadde trolig Asghar Ali møtt sterk motstand, om han hadde sagt seg villig til å stå på valg til styret. Sentrale kilder gjorde det helt klart for iOslo.no at Ali Asghar trolig ville bli vraket om han stilte til valg.

- Ingen ytterligere kommentar
Ali selv er ordknapp om at han nå er ute av styret:

- Jeg har sittet i styret i seks-sju år, sier han.

- Har det noe å gjøre med bråket rundt homofili og dødsstraff?

- Jeg har ingen ytterligere kommentar, sier han, før han legger på røret.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere