RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bakstreversk av Høie

Helse- og omsorgsminister Bent Høie møter motbør - igjen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Helse- og omsorgsminister Bent Høie møter motbør - igjen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Heroinkrangel blant topp-politikerne.

Helseminister Bent Høie (H) vil ikke gjøre det lovlig for rusmisbrukere å bruke sprøyterommene til å inhalere heroin, slik de rødgrønne foreslo.

– Det å åpne for legalisering for røyking i sprøyterommet, vil gjøre det til et sted der det er lovlig å bruke narkotika som ellers er forbudt, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NRK.

- Bakstreversk
Det får SVs Heikki Holmås til å reagere:

«Bakstreversk av @BentHHoyre å si nei til røyking av heroin i sprøyterom. Tvinger heroinister til å bruke sprøyte hvis de ønsker trygghet,» tvitrer Holmås torsdag morgen.

Regjeringen vender tommelen ned etter noen måneders vurdering av lovforslaget til daværende helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap), om å avkriminalisere heroinrøyking i sprøyterom. 

SVs Heikki Holmås er sterkt uenig med Bent Høie.

Holmås: - Betydelig mindre infeksjonsskader
Overfor Nettavisen utdyper Holmås sitt syn slik:

- Det er betydelig mindre infeksjonsskader og risiko knyttet til å røyke heroin enn å bruke sprøyte. Sprøyterommene er et lavterskel tilbud som gir trygghet for rusmisbrukerne. Til nå kjenner jeg ikke til at det har skjedd et eneste overdosedødsfall i noen av alle Europas sprøyterom, sier Holmås til Nettavisen.

Han sier videre at de rødgrønne sendte på høring forslag om å tillate at rusmisbrukere også kunne velge å røyke heroin.

- Meg bekjent var det er ønske fra rusmisbrukere selv, i tillegg støttet fra mange organisasjonere. Bakgrunnen er enkel. Det virker underlig å legge til retter for et trygt sted å få i seg medikamentene man er avhengig av og deretter tvinge dem til å få dem i seg på den mest risikable måten.

- Gremmer meg over Venstre
Holmås gremmes over den linjen Venstre har lagt seg på:

- Det er bakstreversk politikk fra Høie og jeg gremmer meg over at Venstre har innsatt en regjering som fatter avgjørelser som går i stikk motsatt retning av hva både SV, Venstre og AP har vært enige om for å bedre forholdene for de tyngste rusmisbrukerne, sier Holmås til Nettavisen.

- Trenger behandling
Forslaget fikk bred politisk tilslutning, blant annet fra regjeringens støtteparti Venstre, og hadde til hensikt å redusere smitte- og infeksjonsfare, og ikke minst faren for overdosedødsfall.

Høie har imidlertid vektlagt tyngre, flere kritiske innvendinger fra blant annet brukernes interesseorganisasjoner, politiet og psykologer – «andre instanser, som også har greie på dette», ifølge statsråden.

– Det viktigste vi kan gjøre for rusavhengige er å gi dem behandling og helsehjelp, sier Høie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere