- Bjerke slettet spor

Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix

- Rune Bjerke hadde behov for å slette noen spor i snøen, sier Lars Sponheim.

29.10.08 13:35

I går tok DnB Nor-skandalen en ny vending da styreleder i Kredittilsynet, Finn Hvistendahl, uttalte at Statsministerens kontor (SMK) hadde gitt DnB Nor-sjef Rune Bjerke innsideinformasjon.

NA24 – din næringslivsavis

Senere på kvelden trakk Hvistendahl tilbake uttalelsene han hadde kommet med på TV 2 Nyhetene, og karakteriserte dette som en feilformulering.

- Alt må på bordet
Venstre-leder Lars Sponheim mener at det mye omtalte notatet til stabssjef Karl Erik Schøtt-Pedersen nå må offentliggjøres.

- Alt må på bordet. Derfor er det rart og merkelig at SMK fortsatt holder på notatet, som sannsynligvis beskriver kontakten mellom Schøtt-Pedersen og Bjerke ned til den minste detalj. Dette dokumentet er etter mitt skjønn offentlig siden det har gått mellom etater, sier Sponheim.

Sponheim mener at dette notatet kan gi et klart innblikk i tidspunktet Rune Bjerke fikk klare signaler om når staten ville komme med en redningspakke. Dette mener Sponheim kan ha hatt avgjørende betydning for salget av statsobligasjoner som DnB Nor gjennomførte i dagene like før redningspakken ble lagt fram søndag 12. oktober.

Se innslaget TV 2-innslaget med Finn Hvistendahl her (saken fortsetter under):

270361

Kredittilsynets leder Bjørn Skogstad Aamo trakk seg fra nettopp DnB Nor-granskningen etter uttalelser i Aftenposten som ble tolket som støtte til partivenn Jens Stoltenberg.

- Lå i kortene
- Staten kunne ikke bidra med så mye annet enn statsobligasjoner eller sikkerhet. Det lå i kortene hele tiden. Derfor var først og fremst tidspunktet for når pakken skulle komme, som var det mest sentrale. Bjerke selv har jo fortalt at han var skitnervøs i tiden før krisepakken kom. Da kan informasjonen fra Schøtt-Pedersen ha vært nok til å legge sammen to pluss to, mener Sponheim, som peker på at det mye omtalte notatet til Schøtt-Pedersen kan gi svar på dette spørsmålet.

På pressekonferansen den 23. oktober, dagen da Økokrim hadde gjennomført razzia i Norges største banks lokaler på Aker Brygge, fortalte Rune Bjerke at han den 12. oktober tidlig på dagen hadde ringt styreleder Anne Carine Tanum og sagt at han ikke visste når regjeringens krisepakke kom.

- Bjerke slettet spor
- Derfor blir det påfallende at han (Bjerke red.anm.) ringte styreformannen for å presisere at han ikke visste at det kom en pakke. Det sa meg det motsatte, Bjerke hadde behov for å slette noen spor i snøen, sier Sponheim

- Hvorfor er det så viktig at dette dokumentet blir offentliggjort?

- Det har med tillit å gjøre. Når vi får det fremlagt kan alle vurdere hvor mye innsideinformasjon DnB Nor har hatt nytte av i handelen av statsobligasjonene. Det er det sentrale nå, mener Sponheim.

Siv støtter Lars
Sponheim får støtte av formann i Frp, Siv Jensen.

- Jeg synes Stoltenberg burde være smart nok å utlevere dette dokumentet. Hvis det stemmer det han sier, at det ikke er noe av betydning, burde han bare gjøre det enklere for seg selv og utlevere det.

Så lenge han holder fast på et prinsipp som ingen skjønner, så blir det veldig nærliggende å tro at dette dokumentet inneholder er noe som helst ikke vil ha dagslys på seg, sier Jensen til NA24.

Nekter innsyn
Schøtt-Pedersen og SMK har gjentatte ganger uttalt at de ikke har formidlet innsideinformasjon til DnB Nor og Rune Bjerke.

- Detaljer knyttet til det vi antar omfattes av Økokrims etterforskning ønsker ikke vi å kommentere i media, sier kommunikasjonssjef Trond Bentestuen i DnB Nor til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag