RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Berit Almendingen)

- Bjørnøy uviktig for miljøet

Sist oppdatert:
Minst fire departementer er viktigere for miljøet enn miljøverndepartementet, mener miljøorganisasjoner.

Neste år svekkes Helen Bjørnøy ytterligere.

NA24 - din næringslivsavis

- Svake midler
Finansdepartementet, olje- og energidepartementet, samferdselsdepartementet og landbruksdepartementet er viktigere for miljøet enn miljødepartementet. Det er ikke engang gitt at Helen Bjørnøys departement er viktigere for miljøet enn fiskeridepartementet.

Det mener lederen i Norges største miljøorganisasjon, i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad.

- Miljøverndepartementet har i budsjettsammenen svært svake virkmidler for å ivareta miljø. På klimaområdet, som er den viktigste miljøsaken i dag, har miljøverndepartementet ingen virkemidler, sier Arild Hermstad.

I år får miljødepartementet 3,2 milliarder kroner - det er nedgang på 242 millioner kroner i forhold til saldert budsjett i inneværende år.

GRATIS OPPSETT: Følg statsbudsjettet på mobil

Mye av det går til å drive fagetater som SFT og Direktoratet for naturforvaltning.

Bevilgningene til vern av utsatte arter økes - med 10 prosent til 767 millioner. Også satsingen på kulturminnevern styrkes.

Greenpeace enig
Leder i Greenpeace i Norge, Truls Gulowsen, er enig med Hermstad i at en rekke departementer er langt viktigere for miljøet enn Miljøvendepartementet.

- Miljøverndepartementet må satse ordentlig på klimainformasjon. I Danmark har man kjørt store kampanjer, til nå har vi ikke hatt noen ting i Norge, sier Gulowsen.

Men den varslede satsingen på en ny informasjon om klima er ikke inkludert i regjeringens forslag til statsbudsjett som ble fremlagt klokken 10 fredag.

- Understreker sin irrelevans
Isteden bevilger departementet seks millioner kroner til å styrke miljøengasjementet i Norge.

- Det er jo helt lattelig. Hva er det de ser for seg. Seks millioner er jo småpenger. Det er jo ikke nok til et undervisningsopplegg for ungdomskolen en gang, mener Greenpeace-lederen.

Gulowsen er spesielt skuffet over at det ikke bevilges mer penger til kartlegging av sårbare områder, spesielt til havs.

- Det er ikke bevilget noen ekstra penger til MAREANO-kartleggingen som var sentral i forvaltningsplanen for Barenshav-regionen. Kartleggingen får 12 milioner kroner, mens det var skissert mange ganger mer. Dette er merkelig og bare understreker departementets irrelevans, sier Truls Gulowsen til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere