*Nettavisen* Nyheter.

- Ble ikke overrasket over at truslene finnes

KRISEMØTE: Assisterende direktør Elisabeth Sørbøe Aarsæther i Post- og teletilsynet og avdelingsdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Hans Christian Pretorius ankommer samferdselsdepartementet tirsdag i forbindelse med et krisemøte om mobilovervåking. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Teleselskapene vurderer tiltak mot overvåking.

16.12.14 14:17

Mobilselskapene skal vurdere tiltak for å hindre overvåking med falske basestasjoner. Post- og teletilsynet (PT) mener det er for tidlig å si om man bør bruke ressurser på å fjerne overvåkingen fullstendig.

– Det handler om kost/nytteanalysen vi må gjøre når vi har utforsket de tekniske mulighetene vi har. Da må vi se hvilken vei vekten tipper, sier avdelingsdirektør Einar Lunde i PT til NTB.

- Ble ikke overrasket
Lunde deltok tirsdag på et møte med norske teleselskaper og Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Temaet for møtet var Aftenpostens avsløring av overvåking med falske basestasjoner flere steder i hovedstaden.

– Jeg ble ikke overrasket over at truslene finnes. Men omfanget av dem er overraskende, sa Lunde etter møtet.

Teleselskapene skal nå sammen med Post- og teletilsynet vurdere ulike tekniske løsninger som kan bidra til å hindre denne typen overvåking i framtiden. Nasjonal sikkerhetsmyndighet fungerer som rådgiver i arbeidet.

Ifølge Lunde er det flere etater som har hatt ansvar for å oppdage overvåkingen som Aftenposten har beskrevet. Assisterende direktør Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet sier det ikke er tvil om at PT har ansvaret for konfidensialiteten i mobilnettene, siden etaten har tilsyn med teleselskapene som eier nettene.

– Har dere utført den oppgaven godt nok?

– Jeg vil i alle fall si at vi må sette oss ned og se om vi er rigget riktig for den frekvenskontrollen som foregår i dag, sier Aarsæther.

Les også: - Spionutstyr plassert på Aker Brygge
Les også: Anundsen: – Overvåkingen er fullstendig uakseptabel

- Unngå at dette skjer igjen
Før møtet sa Post- og teletilsynet at de forventet at mobilselskapene foreslår tiltak som kan bidra til å forhindre overvåking med falske basestasjoner.

– Heldigvis har vi mobilselskapene her. De skal svare på hva de mener kan gjøres med sine nett, sa assisterende direktør Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet til NTB tirsdag formiddag.

Aarsæther var da på vei inn til et møte med Telenor, NetCom og Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

– Jeg håper vi vil få en klarere forståelse av hva vi kan gjøre for å unngå at dette skjer igjen, sa Aarsæther.

Hun sa det ikke er noen tvil om at Post- og teletilsynet har ansvaret for konfidensialiteten i mobilnettene, siden etaten har tilsyn med teleselskapene som eier nettene.

Anundsen til Svalbard
Det er høyst usikkert om justisminister Anders Anundsen (Frp) rekker å redegjøre for Stortinget om mobilovervåking før jul.

Justisministeren satt tirsdag formiddag på flyet til Svalbard. Etter planen vil han ikke være tilbake i Oslo før torsdag kveld.

Torsdag er Stortingets siste møtedag før jul. For å unngå at redegjørelsen først blir avgitt over nyttår må Anundsen enten forkorte turen eller så må Stortingets presidentskap åpne for å avholde plenumsmøte på fredag, som etter planen er møtefri.

Klikk på bildet for å forstørre.

TIL SVALBARD: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) drar tirsdag til Svalbard, så det er usikkert om han rekker å redegjøre for overvåking før jul. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)


Turen er før øvrig Anundsens fjerde til Svalbard i år. På dagsordenen står blant annet møter med lokalpolitikere om den krevende økonomiske situasjonen i gruveselskapet Store Norske.

– Anders Anundsen er svalbardminister, og har i egenskap av det ansvaret for det norske samfunnet i Longyearbyen. Da er det naturlig og riktig at han oppretter en nær dialog med lokalpolitikerne om hvordan vi sammen best skal håndtere den situasjonen som har oppstått i hjørnesteinsbedriften, uttalte ekspedisjonssjef Kjerstin Askholt i Justisdepartementets polaravdeling til Svalbardposten tidligere denne måneden. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.