RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ble ikke overrasket over at truslene finnes

KRISEMØTE: Assisterende direktør Elisabeth Sørbøe Aarsæther i Post- og teletilsynet og avdelingsdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Hans Christian Pretorius ankommer samferdselsdepartementet tirsdag i forbindelse med et krisemøte om mobilovervåking.
KRISEMØTE: Assisterende direktør Elisabeth Sørbøe Aarsæther i Post- og teletilsynet og avdelingsdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Hans Christian Pretorius ankommer samferdselsdepartementet tirsdag i forbindelse med et krisemøte om mobilovervåking. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Teleselskapene vurderer tiltak mot overvåking.

Mobilselskapene skal vurdere tiltak for å hindre overvåking med falske basestasjoner. Post- og teletilsynet (PT) mener det er for tidlig å si om man bør bruke ressurser på å fjerne overvåkingen fullstendig.

– Det handler om kost/nytteanalysen vi må gjøre når vi har utforsket de tekniske mulighetene vi har. Da må vi se hvilken vei vekten tipper, sier avdelingsdirektør Einar Lunde i PT til NTB.

- Ble ikke overrasket
Lunde deltok tirsdag på et møte med norske teleselskaper og Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Temaet for møtet var Aftenpostens avsløring av overvåking med falske basestasjoner flere steder i hovedstaden.

– Jeg ble ikke overrasket over at truslene finnes. Men omfanget av dem er overraskende, sa Lunde etter møtet.

Teleselskapene skal nå sammen med Post- og teletilsynet vurdere ulike tekniske løsninger som kan bidra til å hindre denne typen overvåking i framtiden. Nasjonal sikkerhetsmyndighet fungerer som rådgiver i arbeidet.

Ifølge Lunde er det flere etater som har hatt ansvar for å oppdage overvåkingen som Aftenposten har beskrevet. Assisterende direktør Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet sier det ikke er tvil om at PT har ansvaret for konfidensialiteten i mobilnettene, siden etaten har tilsyn med teleselskapene som eier nettene.

– Har dere utført den oppgaven godt nok?

– Jeg vil i alle fall si at vi må sette oss ned og se om vi er rigget riktig for den frekvenskontrollen som foregår i dag, sier Aarsæther. 

Les også: - Spionutstyr plassert på Aker Brygge
Les også: Anundsen: – Overvåkingen er fullstendig uakseptabel

- Unngå at dette skjer igjen
Før møtet sa Post- og teletilsynet at de forventet at mobilselskapene foreslår tiltak som kan bidra til å forhindre overvåking med falske basestasjoner.

– Heldigvis har vi mobilselskapene her. De skal svare på hva de mener kan gjøres med sine nett, sa assisterende direktør Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet til NTB tirsdag formiddag.

Aarsæther var da på vei inn til et møte med Telenor, NetCom og Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

– Jeg håper vi vil få en klarere forståelse av hva vi kan gjøre for å unngå at dette skjer igjen, sa Aarsæther.

Hun sa det ikke er noen tvil om at Post- og teletilsynet har ansvaret for konfidensialiteten i mobilnettene, siden etaten har tilsyn med teleselskapene som eier nettene.

Anundsen til Svalbard
Det er høyst usikkert om justisminister Anders Anundsen (Frp) rekker å redegjøre for Stortinget om mobilovervåking før jul.

Justisministeren satt tirsdag formiddag på flyet til Svalbard. Etter planen vil han ikke være tilbake i Oslo før torsdag kveld.

Torsdag er Stortingets siste møtedag før jul. For å unngå at redegjørelsen først blir avgitt over nyttår må Anundsen enten forkorte turen eller så må Stortingets presidentskap åpne for å avholde plenumsmøte på fredag, som etter planen er møtefri.

TIL SVALBARD: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) drar tirsdag til Svalbard, så det er usikkert om han rekker å redegjøre for overvåking før jul.


Turen er før øvrig Anundsens fjerde til Svalbard i år. På dagsordenen står blant annet møter med lokalpolitikere om den krevende økonomiske situasjonen i gruveselskapet Store Norske.

– Anders Anundsen er svalbardminister, og har i egenskap av det ansvaret for det norske samfunnet i Longyearbyen. Da er det naturlig og riktig at han oppretter en nær dialog med lokalpolitikerne om hvordan vi sammen best skal håndtere den situasjonen som har oppstått i hjørnesteinsbedriften, uttalte ekspedisjonssjef Kjerstin Askholt i Justisdepartementets polaravdeling til Svalbardposten tidligere denne måneden. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere