RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Blenda-hvit operaåpning

Sist oppdatert:
Akhenaton følte seg som en sort flekk i et hvitt malingsspann under åpningen av Operaen.

(iOslo.no) I mang en festtale har det vært understreket at den nye Operaen er et sted for alle, men allerede på åpningsfesten mener innvandrerprofil Akhenaton Oddvar de Leon at mye gikk galt.

Saken fortsetter nedenfor.

Han var selv til stede, men mener det var utelukkende elite - og hvit elite - til stede.

- Jeg telte fire innvandrere - med meg selv inkludert. Jeg så ut som en sort flekk i et hvitt malingsspann. Det var ikke bare Blenda-hvitt, men her var det kun samfunnstoppene - eliten, sier de Leon til iOslo.no.

- «Wake up-call»
Akhenaton Oddvar de Leon er leder av rådet for innvandrerorganisasjoner i Oslo - et kommunalt råd.

Har du tips om opera-åpningen? Send en e-post til tips@ioslo.no.

- For all del, det var en fantastisk kveld, i et fantastisk bygg med en utrolig akustikk, men det var en «wake up-call» for meg, sier han.

Han stiller nå spørsmål ved hvordan man skal klare å gjøre Operaen til et sted for alle, når det var så lite av mangfoldet som var representert under åpningsfesten.

- Ali var nok ikke representert - og for så vidt var nok heller ikke Ola og Kari til stede. Skal de lykkes med å gjøre Operaen til et sted for alle, må de gjøre det bedre enn dette, mener han.

Ingen dekk-Sharif
Blant annet var næringslivstopper som Stein Erik Hagen og Celina Midelfart invitert.

- Hvor var Tommy Sharif? Han er en oppegående næringslivsmann, mener de Leon.

Saken fortsetter nedenfor.

Det er KrF-politikeren Ali Khan - mannen som meglet i striden rundt karikaturtegningene - som tok kontakt med iOslo.no, og stilte spørsmål rundt innvandrerandelen som var til stede.

- I år er det mangfoldsåret, men dette var ikke mangfold. 25 prosent av Oslos befolkning er av innvandrerbakgrunn, og det var ikke gjenspeilet under åpningen av Operaen, sier han.

Ifølge Khan er det mange i innvandrermiljøet som har reagert på at så få innvandrere var invitert.

«Operaen blir skitten»
- Jeg fikk denne meldingen på mobilen min av en innvandrer: «Dette er Norge, min kjære venn. Den hvites land. Vi har tross alt brukt 3,7 milliarder kroner - Operaen blir skitten, kompis». Det hadde vært en symbolsk handling å invitere flere innvandrere, men det er symbolske handlinger som påvirker holdningene våre, mener Khan.

Akhenaton Oddvar de Leon spør seg om politikerne er til for folket, eller motsatt.

- Den politiske eliten bestemmer for folket, og de bruker folks penger - og så sitter de også og ser på Opera-åpningen selv. Hvorfor kunne det ikke være flere fra ideelle organisasjoner eller fra feltpleien til stede - for eksempel folk som steller narkomane? Jeg tror politikerne har gitt seg selv for stor plass. Skal de tjene folket, må de være litt mer ydmyke, sier de Leon.

Han peker også på Kongens åpningstale:

- Kongen sa i talen sin at utfordringen er å gjøre Operaen tilgjengelig for alle. Han har rett i dét!

Saken fortsetter nedenfor.

Godt utvalg
Operasjef Bjørn Simensen mener Norges befolkning var godt representert blant de 1350 personene som var til stede under åpningen.

- Det var jo en åpning hvor befolkningen var representert gjennom sine tillitsmenn. Vi hadde lederen av rådet for innvandrerorganisasjoner i Oslo her, Akhenaton Oddvar de Leon, tror jeg han heter.

- Hvilke andre innvandrere var til stede?

- De 200 billettene som ble solgt gjennom en loddtrekning har jeg ikke undersøkt. Jeg kjenner ikke nasjonaliteten til dem som hadde disse billettene, sier han til iOslo.no.

La på røret
- Men hvilke andre innvandrere hadde du invitert?

- Vi inviterte mange organisasjoner for norsk samfunns- og kulturliv. Hvem de velger som sine representanter legger ikke jeg meg opp i, svarer Simensen.

- Men inviterte du flere innvandrere?

- Operaen er Norges mest åpne arbeidsplass, med 34 forskjellige nasjonaliteter.

- Ja, som arbeidsplass, men på åpningsfesten? Var det flere innvandrere invitert?

- Jeg har ikke flere kommentarer. Takk for samtalen, sier operasjefen, før han legger på røret.

Les flere saker fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere