RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bøndene fikk 10 prosent

Sist oppdatert:
- Bøndene har all grunn til å være fornøyd, sier saksordfører Sigrun Eng (Ap) om årets landbruksoppgjør.

De rødgrønne partiene i Stortingets næringskomité skryter av årets jordbruksoppgjør og kaller det historisk. Ifølge saksordfører Sigrun Eng (Ap) får bøndene en inntektsøkning på 17.000 kroner per årsverk, eller rundt 10 prosent.

- Dette er en langt høyere inntektsvekst enn i noe annet jordbruksoppgjør siden slutten av 1970-åra, sier Eng.

- Hvorfor skal bøndene ha 10 prosent mens andre må klare seg med halvparten?

- Vi har gitt noen løfter i Soria Moria som vi er på vei til å innfri. Bøndene har hengt etter på inntektsutviklingen, og nå måtte det tas et løft, sier Eng til Nettavisen.

Rammen til fordeling har vært høyere ved enkelte oppgjør tidligere, men når pris- og kostnadsutviklingen måles med, i tillegg til verdien av jordbruksfradraget, er dette historisk, heter det ifølge en pressemelding fra Ap.

Eng mener oppgjøret gir små bruk en lettere hverdag og at oppgjøret har en klar miljøprofil.

- Vi har hatt en uheldig utvikling de senere årene. Innenlands matproduksjon øker ikke i samme takt som matforbruket, og kulturbeitene gror igjen. Samtidig er det klart at kortest mulig vei fra jord til bord er viktige tiltak for å redusere klimagassene. Vi må snu denne utviklingen, sier Eng ifølge pressemeldingen.

Små bruk kan glede seg over en økning av beitetilskuddet på 72 millioner kroner. I tillegg vil omsetningskravet for produksjonstilskudd bli redusert.

- Dette er svært positive tilskudd. Landet vårt er ved å gro igjen, og den beste måten å holde krattskogen i sjakk på, er å sende ut dyr på beite. Det er dessuten godt dyrehold, sier Eng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere