RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bommer med Høybråten-bilde

Sist oppdatert:
Kunsteren Rolf Groven, som har karikert mange politikere, mener Bjørn G. Algrims Høybråten-maleri er en bommert. Sammenlikn maleriene og døm selv.

- For det første så er det ikke min stil. Når det er sagt så forteller han ikke noe med bildet. Han forteller ikke hvorfor han mener Høybråten er en narr, eller forteller noe som er narraktig. Når han i tillegg har lys bak hodet til Høybråten, som en slags glorie, blir det hele mer uklart hva han vil med bildet, sier Groven til TV 2 Nettavisen.

Groven mener ikke Algrim går over streken.

- Men dette er et maleri som Høybråten vinner på. Man får sympati med mannen på bildet. Man kan gå veldig langt om maleriet er godt. Men dette var ikke noe bra, sier Groven.

- Skal være positiv
Groven mener bildet ikke har med det som kunstneren tilsynelatende er opptatt av, nemlig alkohol og røykeproblematikken. Groven, som er en av landets mest anerkjente kunstnerne, har mange malerier av politikere på samvittigheten.

- Jeg prøver å lage karikaturer, men ikke av ansikter. I tillegg skal den være positiv og det skal ikke gå utover menneskelige skavanker. Men jeg vil med bilder gjerne påpeke ting i politikken, sier Groven.

Bildene «Flyktninger», «Seierherrer», «Carl I. Hagen», og «Kinder, Küche und Kirche» er alle bilder som setter politikere i posisjoner de ikke ønsker å være, hevder Groven.

- Plasserer politikere
- Når det gjelder maleriet av Carl I Hagen så er det ikke meningen å fremstille ham som stygg, men jeg satt ham i en ukjent situasjon. I bildet «Flyktninger» bruke jeg personene ikke for å drite dem ut, men for å slå et slag for flyktningene ved å bytte ut ansiktenes deres.

- Jeg plasserer ansvarlige politikere i en situasjon de ikke blir så glad i. Men mange i Norge syntes det er på sin plass og da bør jeg gjøre det, sier Groven.

Kunstneren sier han ikke liker at Algrim har gjort øynene til Høybråten om til slangeøyne.

- Har nydelige øyne
- Høybråten er en flott fyr og har helt nydelige øyne. Jeg ser derfor ingen grunn til å gjøre noe med øynene hans. Kunstneren Finn Graff har laget et fint bilde av Høybråten der han kommer ned av Sinai med tavlene i hånden, hvor øynene hans bare stråler. Nei, kunstneren kunne i dette tilfellet heller fått Høybråten til å fremstå litt som fanatiker, hvis det var det han ville. Men når det gjelder røykegreia, så er røykeloven en suksess og det burde Høybråten heller fått en pluss for, sier Groven til TV 2 Nettavisen.

- Taler for seg selv
Høybråten selv nekter å hisse seg opp over bildet.

- Dette malerier taler for seg selv, sier Høybråten til TV 2 Nettavisen.

KrF-lederen vil ikke kommentere om han synes kunstneren går over streken.

Er bildet av Høybråten bom eller ikke? Diskuter saken her!

Her er eksempler på Rolf Grovens politiske malerier:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere