- Bør være spikeren i kista for Qatar-VM

Rødt-leder Bjørnar Moxnes slutter seg til kravet om boikott av fotball-VM i Qatar.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes slutter seg til kravet om boikott av fotball-VM i Qatar. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Rødt-leder Bjørnar Moxnes slutter seg til kravet om boikott av fotball-VM i Qatar.

OSLO (Nettavisen): De som har kritisert tildelingen av fotball-VM til Qatar i 2020 fikk onsdag bensin på bålet med arrestasjonen av flere FIFA-topper. Ni høytstående personer i Det internasjonale fotballforbundet og fem forretningsmenn er siktet i en stor korrupsjonssak.

Les også: Dette sier FIFA om skandalen

- Overtydelig nå

- Dagens hendelser bør bli spikeren i kista for Qatar-VM. Hvis det ikke var tydelig før, bør det være overtydelig nå: Norges Fotballforbund må kreve at fotball-VM flyttes fra Qatar. Og hvis ikke det skjer, bør NFF gi beskjed om at vi boikotter kvaliken.

Det sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Nettavisen.

Siktelsen omfatter anklager om korrupsjon og svindel, bestikkelser og hvitvasking i stor skala. Den sveitsiske statsadvokaten har også opprettet sak i forbindelse med tildelingen av VM til Russland (2018) og Qatar (2022). Politiet aksjonerte mot FIFAs hovedkontor i Sveits.

- Virker gjennomkorrupt

- FIFA virker rimelig gjennomkorrupt, og det blir stadig tydeligere at Qatar aldri skulle fått dette arrangementet, sier Moxnes.

Nettavisens sportsredaktør Roy Kvatningen tok i en kommentar sist uke til orde for boikott av fotball-VM på bakgrunn av korrupsjonsmistankene mot FIFA og avsløringene av elendige arbeidsforhold for arbeidere som skal bygge VM-anleggene i øystaten i Persiabukta. Det er et krav flere har stilt seg bak, nå også Moxnes.

Les også: Jeg skal boikotte fotball-VM

- Qatar er en slavestat. International Trade Union Confederation (ITUC) har i over tre år fortalt FIFA at arbeidere i landet må få grunnleggende menneskerettigheter, men ingenting har skjedd. Tvert imot, fremmedarbeiderne som bygger de nye stadionene jobber under grusomme forhold og utfører ekstremt risikabelt arbeid, sier han.

- Flere hundre menneskeliv har gått tapt så langt, og ITUC anslår at over 4000 fremmedarbeidere vil dø før åpningen av fotball-VM i 2022. Fotball er gøy og VM er viktig, men ikke så viktig at det er verdt denne prisen. NFF bør nå vise at de har ryggrad, og gi FIFA klar beskjed om å flytte VM fra Qatar, sier Rødt-lederen.

Les også: UEFA ber FIFA utsette presidentvalget

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.