RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Borgerlig rot ikke Hagens skyld

Sist oppdatert:
Jens Stoltenberg angriper rotet på borgerlig side, men fritar Carl I. Hagen for ansvar: - Det er ikke hans skyld, sier Ap-lederen.

Hvor er utsiktene til politisk kaos etter valget størst, er det på borgerlig side eller hos de rød-grønne? Det var ett av spørsmålene Frp-leder Carl I. Hagen og Ap-leder Jens Stoltenberg diskuterte i NRKs valgredaksjon EN i kveld. Det var valgkampens andre duell mellom de to.

Stoltenberg åpnet, slik han har gjort det mange ganger før i valgkampen, med å peke på usikkerheten som hersker på borgerlig side og regjeringspartienes avhengighet av en støttespiller, nemlig Carl I. Hagen.

- Fremskrittspartiet innsatte Bondevik-regjeringen. Så, på den siste dagen i Stortinget før ferien, avsatte han regjeringen FrP hadde støttet i fire år, sa Stoltenberg.

- Men jeg skal forsvare Hagen på ett punkt,fortsatte han. Det er ikke hans skyld at det er rot på borgerlig side. Men han er likevel med i den gjengen som ikke får det til, sa Stoltenberg.

Valgte bort
Carl I. Hagen beklaget at statsminister Kjell Magne Bondevik avviser et samarbeid med Fremskrittspartiet med tanke på et bredt borgerlig flertallsalternativ før valget. Han gjentok at det ikke er aktuelt for Frp å støtte Bondevik etter valget, og at statsministeren vil måtte gå av uansett utfall.

- Når Kjell Magne Bondevik gjorde det klart i juni at han uansett ikke ville forhandle med oss og valgte oss bort, har vi dessverre valgt statsminister Bondevik bort, sa Hagen.

Han benektet at han dermed heller så Jens Stoltenberg enn Bondevik som statsminister.

- Partiets størrelse må bestemme. Det er naturlig at det største ikke-sosialistiske partiet får statsministeren, fortsatte han, og la veien åpen for enten seg selv eller Høyre-leder Erna Solberg.

- Velgerne avgjør. Det som er viktig nå, er å snakke om saker, sa han.

Billig i drift
Frp-lederen gjorde sitt beste for å avsløre det han mente var en skjønnmaling fra Stoltenbergs side om idyllen på sosialistisk side.

- Det dere har er en viljeserklæring. Dere har sagt dere skal forhandle, men jeg gleder meg til å se hvor det ender når Ap skal forhandle med Sp om rovdyrpolitikk og med SV om gasskraftverk, uttalte Hagen.

Stoltenberg kvitterte med å si at det ikke ville være enkelt å bli enige med Sp om hvor mange ulver det skal være i Norge, men at de borgerlige partiene både er uenige seg i mellom og om hvordan de skal forholde seg til Fremskrittspartiet.

Selv frykter han ikke overbudspolitikk fra SVs side.

- SV er billig i drift i forhold til Carl I Hagen, hevdet han.

Oljepenger
Hagen avviste at han står for en uansvarlig politikk.

- Vi har faktisk råd til både å senke skatter og avgifter og å bruke mer oljepenger, sa han, og pekte på at FrP har foreslått lavere bilavgifter og lavere bensinpriser.

- Du snakker om rettferdighet. Det er folk flest som kjører rundt i gamle biler, sa han til Stoltenberg.

- Vi vil også bruke mer av oljepengene. Men vi vil bruke pengene til et pensjonsfond, understreket Ap-lederen.

Bløff
De to partilederne kappes også om hvem som hadde lovt mest til de eldre.

- Antall ansatte per pleietrengede har gått ned siden 1990-tallet. Hagen stemte for. Nå må han ta ansvar, sa Jens Stoltenberg.

- Den store bløffen til Stoltenberg er at han hevder han bevilger mer penger til de eldre. Det er bare Fremskrittspartiet som vil bevilge penger direkte til de eldre, hevdet Hagen, i den svært så gemyttelige debatten.

Tirsdag kan det bli hetere. Da møter Carl I. Hagen statsminister Kjell Magne Bondevik under TV 2 Folkemøte i Bergen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere