*Nettavisen* Nyheter.

- Brustad har ikke kontroll

Michael Tetzschner i Oslo Høyre er lei av sykehuskøer og lite effektive sykehus.

25.01.08 12:44

(iOslo.no) Lederen for Oslo Høyre, Michael Tetzschner, begynner å bli lei av Sylvia Brustads manglende kontroll over sykehusene. Av de 220.000 pasientene som står i sykehuskø, tilhører halvparten helse Sør-Øst. 107.452 personer venter på spesialistbehandling.

- Uten styring
- Statlig overtakelse av sykehusene har ikke vært vellykket. Jeg synes jeg ser en passiv helseminister som ikke setter spørsmålstegn ved hvorfor en sentralstyrt sektor har opparbeidet seg en gjeld på 19 milliarder, som inkluderer investeringsbehov. Vi har en sykehussektor som totalt sett er uten styring, sier Tetzchner til iOslo.no.

«Til tross for at nasjonalbudsjettet eser ut med historiske skatte- og oljeinntekter, øker helsesektorens andel av nasjonalbudsjettet samtidig med lengden på sykehuskøene. Til tross for at vi bruker 50% flere helsekroner enn Sverige, opplever vi dårligere resultat,» skriver Oslo Høyre i en pressemelding fredag.

Strikken er tøyd
Oslo Høyre har nå fått nok av sykehusene stadig får mer penger pumpet inn, men ikke klarer å levere varene.

- Oslofolk har fått mer enn sin andel av sykehuskøene. Nå må man styre pasientstrømmen til sykehus som er effektive, mens sykehus som ikke er faglig på høyden eller leverer det de skal - må rett og slett få trukket ut ressursene til bruk andre steder. Pengene må gå dit der det er mest nytte for dem, sier Tetzschner.

- Må belønne effektivitet
Og Oslo Høyre vil, ikke uventet, åpne for private aktører:

- Institusjonene må få jobbe i systemer som er rasjonelle og belønner faglig standard og produktivitet. Det har vi ikke i dag. Vi må åpne helsesektoren for private som er kvalitetssikret og kan tilby tjenester til de priser som staten selv har i sine sykehus, forklarer han.

I tillegg til en privatisering, ønsker Oslo Høyre at pasienter får god informasjon om hvor gode sykehusene er, slik at Kari og Ola får et grunnlag for å velge det sykehuset som faktisk er best.

Det har hittil ikke lyktes iOslo.no å få tak i Sylvia Brustad for en kommentar.

Les flere saker på iOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.