RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bryter med norsk lov

Sist oppdatert:
Alkokutt mener Per Sandberg brøt med norsk lov da han gikk synlig beruset på Stortingets talerstol. Men det finnes ikke noe regler for bruk av alkohol på Stortinget.

- Dette er helt klart et brudd på de aller fleste normer og regler. Det gjelder blant annet det å ikke bruke alkohol i forbindelse med arbeid. Der er han på tvers med folk flests oppfatning, også i julebordstiden, sier Trine Stenesen Lunde, leder i Alkokutt til Nettavisen.

Nettavisen får opplyst fra Stortingets direktør, Hans Brattestå, at det ikke finnes noen skrevne regler for stortingspolitikeres omgang med alkohol på Stortinget.

- Men det finnes jo uskrevne regler. Jeg synes uansett at det er uinteressant i denne sammenheng, sier han.

Akan, (Arbeidslivets kompetansesenter for rus og avhengighetsproblematikk ), opplyser at det å være beruset på jobb kan være grunn nok til å få sparken.

- På generelt grunnlag kan jeg si at i følge arbeidsmiljøloven, så vil bruk av alkohol i jobb i mange sammenhenger være oppsigelsesgrunn, sier Halvor Kjølstad, direktør og psykolog i Akan til Nettavisen.

- Det finnes flere arbeidsrettsaker omkring dette.Men finnes ikke noe standardlovverk som sier at ikke er lov å drikke på jobb, sier han.

Ifølge Arbeidstilsynet faller dette med beruselse under lojalitetsplikten i arbeidsforhold der det ikke foreligger andre særskilte bestemmelser.

Ikke lov
Kjølstad viser til det at i en del yrker står det eksplisitt at det er forbudt å være ruspåvirket på jobb, blant annet i lov om helsepersonell.

Kjølstad ønsker ikke å kommentere Frp-politikeren Per Sandbergs tale i alkoholpåvirket tilstand på Stortinget tirsdag.

- Vi har ikke noe med å kommentere enkeltsaker. Vi prøver å holde oss til det prinsipielle, sier han.

Stortingsdirektør Brattestå viser til at det er opp til stortingspresidentene å håndtere eventuell utilbørlig oppførsel fra talerstolen. Utover det vil han ikke kommentere saken.

Han opplyser for øvrig at det i Stortingets kantine kun finnes øl av alkoholholdige drikker, og at det sjelden selges mye av den sorten.

- Vi har skjenkebevillning, men det gjelder i hovedsak for lukkede selskaper, sier han.

- Lite gunstig
På prinsipielt grunnlag mener Kjølstad at jo mer eksponert en arbeidstaker er i kraft av sin stilling eller som indentifikasjonsfigur, jo mindre gunstig er det at stiller i alkoholpåvirket tilstand i en jobbsituasjon.

- Men det er klart, har du en jobb hvor det stilles store krav til sikkerhet, er det ekstra viktig at det ikke brukes alkohol. Dersom man kan sette andres liv i fare ved å være ruspåvirket, er det kanskje, på generelt grunnlag, veldig mye verre enn om en som står på en talerstol er ruspåvirket. Men sensasjonsmessig så er det klart at det vekker oppsikt om en kjent person er ruspåvirket, sier han.

- Uakseptabelt
Alkokutts Trine Stenesen Lunde sier Per Sandbergs oppførsel er helt uakseptabelt.

- Det har han jo også skjønt selv, sier hun.

Hun viser til at bakgrunnen for dette selvsagt er at i en arbeidssituasjon, så passer ikke rus.

- Man må være klar i toppen når man er på jobb. Man vet at man blir påvirket i sine handlinger, sier hun

Stenesen Lunde sier det norske folk generelt er enige om at man ikke skal drikke på jobb.

- Sånn sett er Sandberg her på kollisjonskurs med folk flest, gjentar hun.

Men Stenesen Lunde tror ikke Frp-politikerens alkoholbruk vil gå nevneverdig inn på det norske folk.

- Jeg tenker nok at folk trekker på skuldrene over dette, at de på ingen måte reagerer veldig. Men jeg tror at nordmenn forventer at stortingspolitikere er edrue på jobb, avslutter hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere