RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Budsjettets taper

Sist oppdatert:
Helen Bjørnøy er blitt kasteball i forhandlingene, mener professor i statsvitenskap.

På tross av at regjeringen øker de samlede miljøbevilgningene med 2,2 milliarder kroner fra 2007, står Helen Bjørnøy og miljøverndepartementet som budsjettets taper.

Les også: 2,2 milliarder mer til klima

Lite penger til Bjørnøy
Mens miljøbevilgningene skjer gjennom alle departementene, får miljøverndepartementet minst med en økning på kun 1,6 prosent.

Samferdselsdepartementet får sin miljøpott økt med 600 millioner kroner, noe som skal brukes til jernbaneinvesteringer og kollektivtransport i storbyene.

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo Trond Nordby, mener miljøvernminister Helen Bjørnøy er budsjettets taper.

- Bjørnøy ser ut til å ha blitt redusert betraktelig. Det ser ut til at hun har blitt kjørt opp i et hjørne og blitt en kasteball i budsjettforhandlingene, sier Nordby til Nettavisen.

- Navarsete er budsjettets vinner, noe som tyder på at hun har vært flinkere til å profilere seg enn det Bjørnøy har vært. Alle lekkasjene fra dette budsjettet tyder på at det har vært et ganske hard dragkamp mellom regjeringspartiene, sier han.

- Folk hadde forventet mer
Også Miljøbevegelsen slakter regjeringens løfte om et grønt statsbudsjett.

192676

- Jeg tror folk hadde forventet en sterkere miljøsatsing enn dette, sier leder Fredrik Hauge i Bellona til Nyhetskanalen.

- Regjeringen ligger veldig dårlig an i forhold til sine egne målsettinger, sier Hauge, som mener det er problematisk at man må inn i andre departementer for å se etter miljøsatsinger.

- Miljøverndepartementet får altfor liten bevilgning med tanke på at de skal koordinere miljøsatsingen, sier han.

Mener det burde lyst krise
- Vi er inne i en skikkelig miljøkrise nå, og det lyser dessverre ikke krise av dette budsjettet. Men det som er bra er at miljøpenger er synliggjort, og det er absolutt rett vei å gå, sier leder i Grønn Hverdag Tone Granaas til Nettavisen.

I likhet med Fredrik Hauge ser også Granaas utfordringene med at miljø så tydelig er en del av alle departementenes budsjett.

- Utfordringen nå er å se på hvordan departementene skal klare å se en helhet når de skal forvalte disse pengene, særlig med tanke på at miljøverndepartementet kanskje ikke har fått så mye penger som forventet, sier hun.

Tomhetsfølelse
- Jeg sitter igjen med en stor tomhetsfølelse, sier forskningsleder Mekonnen Germiso i Fremtiden i våre hender (FIVH) til Nettavisen.

- Selv om de er på riktig vei, er det enormt mye som står igjen. Her har ikke klimakreftene fått gjennomslag, og det at miljøverndepartementet faller ned på en jumboplass i klimaåret 2007 er bare trist, sier han.

Også Naturviterne er misfornøyde med årets miljøbudsjett.

- Statsbudsjettet for 2008 går ikke langt nok for å gjenreise Norge som en miljønasjon. At kun fire promille av statsbudsjettet går til miljøvern gjør ikke Norge til miljønasjon, sier Naturviternes leder, Finn Roar Bruun i en pressemelding.

- Det virker som regjeringen ikke har tatt inn over seg at vi er i en global krise, sier leder av Norges Miljøvernforbund Kurt Oddekalv til Nettavisen. Han er særlig skuffet over små bevilgninger til miljøvernorganisasjonene.

Generelt vil miljø- og energiavgifter økes mens andre skatter skal reduseres. Av de nye skattene vil regjeringen blant annet øke CO2-avgiften for innenriks luftfart med 10 øre per liter.

Fyringsoljen blir vesentlig dyrere etter at regjeringen øker prisen med 40,5 øre per liter. Hensikten er at dette skal stimulere til miljøvennlig energibruk. Også avgiftene på bil skal økes. Regjeringen foreslår å øke avgiften på diesel med 20 øre per liter. Samtidig vil regjeringen øke vrakpanten på eldre biler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere