Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bukken og havresekken i milliardoppgjør

Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen
Sist oppdatert:
Regjeringen har for første gang gitt landbruksministeren ansvar for milliardforhandlingene med bøndene. Høyre frykter inhabilitet.

I dag går startskuddet for bøndenes milliardforhandlinger med staten. Med et pennestrøk har regjeringen for første gang gitt landbruksministeren ansvar for forhandlingene.

Høyre frykter inhabilitet og krever svar på hvorfor det tidligere styremedlemmet i Norges Bondelag skal være sjefsforhandler.

NA24 - din nyenæringslivsavis.

Fredag formiddag la staten frem sitt tilbud i jordbruksforhandlingene. Bøndene krever vel 1,7 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør, 650 millioner høyere enn fjorårets krav. For 2006 er de samlede overføringene til landbruket over statsbudsjettet på 11,9 milliarder kroner. Går dette gjennom blir summen 13,6 milliarder.

Bondeorganisasjonene la frem et krav på 14.400 kroner per årsverk og 7000 kroner for å redusere gapet til andre grupper. Tall fra Budsjettnemnda for jordbruket viser at bøndene har en inntekt - før en eventuell avtale - på 47 prosent av andre grupper.

- Oppsiktsvekkende
Under fjorårets oppgjør ble det enighet om en ramme på 450 millioner kroner, men bøndene har store forhåpninger for årets oppgjør. For første gang er nemlig landbruksministeren formelt ansvarlig for jordbruksoppgjøret. Det er tidligere styrt av administrasjonsministeren. Det vekker oppsikt.

- Det er veldig oppsiktsvekkende at regjeringen har gjort dette, sier Høyres Torbjørn Hansen til NA24.

Dermed er prinsippet om en armlengdes avstand opphevet, forteller en kilde som tidligere har vært involvert i jordbruksoppgjøret, til NA24. Ifølge ham har det tidligere ikke vært «bøndene som skal forhandle med bøndene». Det har skjedd nå, med en ansvarlig minister som i perioden 2000 til 2005 var styremedlem i Norges Bondelag.

- Det blir veldig mye som nå blir avgjort i det lukkede rom mellom aktører i landbruket, uten at andre departement blir involvert. Vi frykter at dette nå blir som bukken og havresekken, hvor Senterpartiet og bondeorganisasjonene får all makt, sier Høyres Torbjørn Hansen.

Dragkamp om makten
Professor Normann Aanesland ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, tidligere Landbrukshøyskolen på Ås, forteller at det alltid har vært dragkamp mellom hvem som skal ha ansvar og innflytelse i landbrukspolitikken.

- Tilbake i tid sto landbrukssektoren veldig strekt, men det har endret seg og myndighetene har tatt mer over. De ønsket å tone ned landbruksdepartementet og nøytralisere landbruksinteressene, sier han og forteller at han har inntrykk av at dette nå er endret.

- Dette betyr at de rødgrønne er mer opptatt av at Landbruksdepartementet skal ha mer makt i denne saken. Jeg går ut i fra at jordbrukssektoren er veldig fornøyd med dette, sier han til NA24.

Øker landbrukets makt
Hansen er kritisk til at det formelle ansvaret for forhandlingene nå er overført landbruksministeren og at andre departements innflytelse dermed er redusert. Det avviser Departementsråd Per Harald Grue, Landbruks- og matdepartementet. Han har vært statens forhandlingsleder i jordbruksforhandlingene i en årrekke.

Grue avviser at Landbruksdepartementet nå har fått større makt over jordbruksoppgjøret, selv om det er landbruksminister Terje Riis-Johansen som er ansvarlig statsråd. Tidligere har det vært ministeren med ansvar for konkurransepolitikken som har vært ansvarlig statsråd.

- Det er ingen forskjell på det forholdet. Det er fire departementer som er representert i utvalget, de er likeverdige medlemmer. I alle viktige spørsmål er det videre statsministeren som samordner beslutningene, sier Grue.

- Om det er saken, ligger flertallet i forhandlingsdelegasjonen fortsatt utenom Landbruksdepartementet, forteller Grue og viser til at det er medlemmer fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet og Miljøverndepartementet. To av medlemmene er fra Landbruks- og matdepartementet, i tillegg til utvalgets sekretær.

Krever svar fra regjeringen
Høyre krever at regjeringen svarer på endringene og hvorfor de ikke er kunngjort på noen annen måte enn nederst i en artikkel i Nasjonen.

- Dette er veldig usunt og vi er veldig skeptisk til den overføringen av makt. Nå blir kontrollen over dette kompliserte systemet på veldig få hender og i praksis blir dette politikkområdet overlatt til Bondelaget, sier Torbjørn Hansen.

Han stiller også spørsmål ved habiliteten til landbruksministeren og forteller at regjeringen åpenbart har forstått dette, siden det er utarbeidet en juridisk betenkning fra Justisdepartementet.

- Det er åpenbart at de har forsøkt å gardere seg juridisk. Men det er ikke inhabilitet i juridisk forstand. Det store problemet her er særinteressene i forhold til samvirket og bondeorganisasjonene, sier Hansen.

Grue ønsker ikke å diskutere habiliteten til Riis-Johansen, men viser til at statsrådens habilitet er grundig vurdert av Justisdepartementet.

Praktisk endring
Landbruksdepartementets Per Harald Grue forklarer at årsaken til at Landbruksministeren nå har fått det formelle ansvaret for jordbruksforhandlingene er fordi jordbruksavtalen i all hovedsak er en næringspolitisk avtale.

- Det er en mer praktisk endring, sier til NA24 og forklarer at jordbruksoppgjøret tidligere var mer knyttet til det samordnende inntektsoppgjøret og ble koordinert med de øvrige inntektsoppgjørene. Nå er den samordningen svakere og jordbruksoppgjøret er i økende grad et næringspolitisk oppgjør.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!