*Nettavisen* Nyheter.

- Christoffer-saken et tragisk eksempel

TRAGISK: ¿ Christoffer-saken er et tragisk eksempel på hvor galt det kan gå hvis vi ikke har en bredere og kritisk tilnærming til diagnostisering, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Thomas Winje Øifjord (NTB Scanpix)

Barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV) er bekymret for at barn får stilt diagnoser når de er utsatt for vold eller overgrep.

07.06.13 08:44

– Christoffer-saken er et tragisk eksempel på hvor galt det kan gå hvis vi ikke har en bredere og kritisk tilnærming til diagnostisering, sier barne-, likestillings- og inkluderingsministeren til NTB.

Fredag møtes eksperter til et seminar der blant annet dødsfallet til Christoffer Gjerstad Kihle fra Kodal i Vestfold er tema.

Åtteåringen fikk feilaktig diagnosen ADHD, mens det senere kom fram at han var utsatt for livstruende vold. Guttens stefar er dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet ham til døde, mens moren er dømt til betinget fengsel i halvannet år for passiv medvirkning til den dødelige volden. Moren har anket dommen til Høyesterett.

Et rop om hjelp
– Det er opprørende å lese hvordan man klarte å overse så grunnleggende viktig informasjon knyttet til et liv og stemplet hans atferd som avvikende og sykeliggjorde ham, istedenfor å se at det var et rop om hjelp. Dette er et eksempel på hvor galt det kan gå hvis vi ikke har et helsevesen som utreder barna grundigere. sier barneministeren.

Som statsråd ønsker hun å bidra til bevissthet.

– Jeg vil sikre at kompetansen kommer inn i de utdanningene som er avgjørende for barns helse og liv. Jeg vil ha en debatt med utgangspunkt i at fagpersonell skal få tilstrekkelig kompetanse til å se hva som er symptomer på omsorgssvikt, vold og overgrep, og hva som er reelle indikasjoner på diagnoser som ADHD eller autisme, fortsetter Thorkildsen.

100.000 barn
Så mange som 100.000 barn kan være er utsatt for vold, seksuelle overgrep og andre typer omsorgssvikt, trekker statsråden fram.

– Det preger dem i hverdagen, og det er klart at helsevesenet må ta det innover seg. Det må også skolen og alle andre som skal tilby barn trygghet, sier hun.

Thorkildsen mener problemene skyldes at å snakke om vold og omsorgssvikt mot barn er tabubelagt.

– Det skyldes også manglende kunnskap, bevissthet og at man ikke tror at det verste kan skje med barn. Dermed leter man etter andre forklaringer på det som etterpå viser seg å være ganske åpenbart, som i Christoffers tilfelle, sier hun.

Vil ikke mistenkeliggjøre
Barneministeren medgir at foreldrene til barn med reelle diagnoser kan mistenkeliggjøres.

– Det er ikke min hensikt å si at alle som har en ADHD- eller autismediagnose er utsatt for vold. Poenget er at vi må vite at symptomer på ADHD er til forveksling like de symptomene barn kan ha på grunn av traumer, sier hun.

Til forskningsseminaret kommer derfor også representanter for Autismeforeningen og ADHD Norge for å fortelle hvordan de blir møtt i hjelpeapparatet og deres forhold til barnevernet.

Også Alvdal-saken blir tema under seminaret fredag. To av de fire barna som ble misbrukt, fikk diagnosen autisme, og fagfolk klarte ikke å avdekke at de var utsatt for hyppige og grove overgrep. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag