RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
KRITISK: Snorre Valen er ikke fornøyd med løsningen på barnetillegget for  uføre.
KRITISK: Snorre Valen er ikke fornøyd med løsningen på barnetillegget for  uføre. Foto: Heidi Schei Lilleås

- De går i fattigdomsfella

Sist oppdatert:
- Jeg er redd KrF og Venstre er blitt lurt.

STORTINGET (Nettavisen): Neste års budsjett har fått de nødvendige signaturene.

SVs finanspolitiker Snorre Valen sier til Nettavisen at han frykter de fire partiene har gått rett i fattigdomsfella når det gjelder den betente saken, barnetillegg for uføre.

Her kan du fordype deg i budsjettdetaljene.

- Fattigdomsfella

- De har satt et tak på at du aldri skal få mer enn 95 prosent av det du tjente før du fikk barn. Det er mange som rammes av dette og kan havne i absolutt fattigdom, fordi det var deltidsarbeidere eller studenter da de ble gravide, tror Valen. 

- Jeg er redd KrF og Venstre er blitt lurt her, skyter han inn.

Les også: 6 milliarder kroner har blitt flyttet på i forhandlingene
Les også: Her er sannheten om barnetillegget

- Rekordhøy oljepengebruk

Han mener likevel støttepartiene har påvirket budsjettet i riktig retning.

- Det budsjettet som ble lagt frem, var det mest usosiale budsjettet som noensinne var lagt frem, så det er blitt bedre. Men fortsatt brukes det for mye penger på skattekutt til de rikeste, sier Valen - og refser pengebruken:

- Budsjettet betyr rekordhøy oljepengebruk, det er ingenting av det vi gjorde med å senke fradrag for oljeindustrien å spore i dette, sier han.

DAGENS ATTRAKSJON: Budsjettenigheten tiltrakk seg horder av journalister og fotografer.


- Lite å juble for

Konklusjonen er, ikke overraskende, fra opposisjonspolitikeren:

- Nei, dette er lite å juble for. Det bør være et tankekors for Venstre og KrF at det har vært så viktig for dem å sitte i regjering med Frp enn å fremme egen politikk maksimalt, sier SV-politikeren.

Ap: - De store grepene ligger fast

Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen mener budsjettendringene berører de små pengene - ikke de store.

- Hovedgrepene ligger fast. Vi ser at de store skattekuttene fortsatt har prioritet, særlig formuesskatten - som gagner de rikeste, sier hun til Nettavisen.

MISFORNØYD: - Ap vil heller styrke kommunene enn å gi skattekutt til de rikeste, sier Marianne Marthinsen.


Hun ville heller brukt disse pengene til å styrke kommuneøkonomien.

- Vi ser det planlegges kutt i velferd over hele linjen. Vi vil styrke sykehusene. Høyre lovet å styrke denne sektoren med 12 milliarder over fire år - men ligger bak skjema med én milliard. Det reagerer vi på, sier hun.

- I Ap mener vi også at kollektivtrafikken burde vært styrket. I realiteten har de flyttet på millioner for å imøtekomme det som er flertallet i Stortinget i disse sakene, ifølge Marthinsen.

SPØKEFULL: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum lar ikke budsjettet gå ut over sitt gode humør.


Skei Grande: - Jeg er lettet

Venstre-leder Trine Skei Grande sier imidlertid at hun er fornøyd.

 -Jeg er først og fremst lettet fordi vi fikk til noe som er ordentlige resultater innenfor klima og miljø, og innenfor barnefattigdom, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Nettavisen.

Skei Grande sier også at det er et bra kunnskapsbudsjett.

- Dere tapte kampen om bensinprisen, ser du på det som et stort tap?

- For oss i Venstre så er det resultatene som er viktige. Klarer vi å få ned utslippene, og det gjør vi i dette forslaget. Jeg tror det er første gang det legges fram et statsbudsjett der utslippene i transportsektoren vil gå ned, sier hun, og legger til:

- Da får noen øre på bensinavgiftene gå. Jeg innrømmer at vi tapte, vi skulle gjerne hatt det virkemiddelet sammen med alle avgiftslettelsene, sier Venstre-lederen.

- En bra dag for Norge
Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) jubler også.

- Dette er et resultat vi skal kunne være godt fornøyd med og definitivt stemme for i Stortinget i desember, sier Rotevatn til Nettavisen.

- Nå får du et grønt skatteskifte på 2,5 milliard, det er viktig. Du får ned utslippene i transportsektoren, du får et barnetillegg for uføretrygdede som fortsatt er behovsprøvd og du får trolig starten på slutten for pelsdyrnæringa, med en merknad om å vurdere et forbud, ramser han opp, sier han.

Han påpeker dessuten at de vil ta imot 500 flere kvoteflyktninger enn det regjeringen først foreslo.

- Dette er en bra dag for Norge som et tolerant og grønt samfunn, konkluderer Rotevatn.

Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) sier han er fornøyd med budsjettet, til tross for at Venstre tapte kampen om økte bensinavgifter.


- Det får vi leve med

Rotevatn sier at budsjettforslaget som først forelå, ikke var akseptabelt for Venstre.

- Men nå er vi blitt enige om et kompromiss, men jeg mener at det er dratt såpass i Venstres retning, at det her kan vi være med å støtte i Stortinget, sier han.

- Har dette kostet mye for dere i Venstre?

- Vi har ikke fått gjennomslag for alt. Vi ønsker jo å gå lenger i grønn retning. Nå går vi ganske langt, men ikke så langt vi burde, men ellers er det stort sett bra med gjennomslag for oss, seir Rotevatn.

- Hva med bensinprisen, der tapte dere?

- Nå vil du ikke få en justering av bensinprisen, men det får vi leve med neste år. For nå blir det såpass mye billigere å kjøre miljøvennlig både med biodieselfritak og satsing på elbiler og hybridbiler, at det uansett vil lønne seg betydelig å velge grønt, sier han.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere