RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
De nasjonale talspersonene Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson holder landsmøtetale fredag.
De nasjonale talspersonene Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson holder landsmøtetale fredag. Foto: Halvor Ripegutu

- De grønne trengs mer enn noengang

Sist oppdatert:
De grønne skal være motvekt til populismen og Frp, lover de nasjonale talspersonene Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson i landsmøtetalen.

LILLEHAMMER (Nettavisen): Landsmøtet åpnet til tone av Star Wars-fanfaren. I den filmen tar en gjeng med rufsede rebeller opp kampen mot det overmektige imperiet, og vinner.

Miljøpartiet De grønne håper ganske sikkert på en liknende utgang av deres kamp mot sine politiske motstandere, som deres talspersoner Rasmus Hansson og Une Aina Bastholm i landsmøtetalen definerer som "den grå populismen".

- Kjære landsmøte, i alle disse landene har grønne partier vokst frem som motmakt til den grå populismen. Når forskjellene øker, stadig flere på flukt og vi ødelegger livsgrunnlaget, da kan vi ikke trekke oss tilbake i hvert vårt land, men vi må ta verden videre sammen! Vi må rett og slett drømme sammen! Dette vet vi grønne, og derfor er vi blitt motkraften til høyrepopulismen over hele Europa, sier Une Aina Bastholm fra talerstolen.

I en norsk kontekst trekker Bastholm frem dagens regjering og spesielt Frp som en representant for denne "grå populismen".

- Politikerne skal lede i vanskelige tider, ikke basere politikk på frykt. De skal ikke utnytte og nøre opp folks følelse av usikkerhet til å få oppsving på meningsmålingene. Dagens regjering gjør nordmenn mer pessimistiske og egoistiske enn vi er. Der dagens Frp-regjering ber nordmenn kun se til sin egen nesetipp, ber vi om vi tenker lenger og tenker på flere. Der Frp spiller på frykt, spiller vi på lag, sier Bastholm.

Angriper Hagen og Anundsen 

Rasmus Hansson stemmer i med liknende toner, med referanser til blant annet Anders Anundsen, Terje Søviknes og Carl I. Hagen.

- Akkurat nå har vi en regjering der statsråder har boikottet og brent opp aviser de ikke liker. Vi har tidligere partiformenn som nekter å ta inn over seg kilometervis med forskning om klimaendringer og avfeier dem som “fake news”. Som sier vi må “kjøre på litt” i oljepolitikken selv om de vet konsekvensene, som stikker kjepper i hjulene for at hovedstaden skal få prioritere buss foran bil og som møter dem som flykter med mistenksomhet i stedet for en varm havn. Landsmøte - sånn skal vi ikke ha det!, sier Hansson.

Bastholm mener derfor De grønne derfor må felle dagens Høyre/Frp-regjering.

- Derfor sier vi tydelig nei til å støtte en regjering med Frp inngår etter valget. Vi sier nei til å bare tenke på oss selv, nei til å ødelegge jorda for dem som kommer etter oss, sier hun.

Hansson sier at De Grønne nå trengs mer enn noen gang.

- Vi sier ja til å forsvare dem som kommer etter oss og dem som må betale vår globale klimagjeld. Vi sier ja til å respektere liv, for natur og dyr. Og vi sier ja til å respektere vitenskap, for kunnskap. For det haster, sier Hansson.

- Trenger 200.000 nye jobber

Miljøpartiet De Grønne ber Ap og Høyre bli med på å skape 10.000 nye grønne arbeidsplasser hvert år fremover.

– Derfor utfordrer vi her og nå Erna og Jonas til å sammen med oss å skape 10.000 nye, grønne arbeidsplasser hvert eneste år de neste 20 årene. Vi må starte nå, sa De Grønnes nasjonale talsperson Une Bastholm i sin landsmøtetale fredag.

– Men er det mulig? Er ikke det fryktelig urealistisk? Er det ikke veldig uansvarlig? Vi har ikke noe valg: 200.000 oljeavhengige arbeidsplasser må erstattes, sa hun.

Bastholm listet opp potensial for titusener av nye arbeidsplasser i matproduksjon og skog, skipsfart og fiske og energieffektivisering av alle norske bygg.

Tør banne i "oljekatedralen"

Miljøpartiet De Grønne har mot og politisk vilje til å tro på en helt ny kurs for norsk politikk, mener Hansson.

– Vi, kjære landsmøte, har politisk mot og vi har politisk vilje, sier han i åpningstalen.

– Vi tør å banne i oljekatedralen og si: det må ta slutt. Vi tør å gå mot økonomiske tabuer og si at det må finnes en smartere økonomi som ikke er avhengig av å spise opp jorda, sa Hansson.

Han slo fast at MDG er det partiet som vil mest, tror mest og tenker størst.

– Vi sitter ikke her for å krangle om detaljer og posisjoner, sa han.

- Godt stilt for omstilling

Bastholm mener Norge er bedre stilt enn noen gang til å klare den nødvendige grønne endringen som samfunnet må gjennom.

– Vi i Norge er bedre stilt enn noen gang til en omstilling. Det gir muligheter. Vi har økonomien til det, vi har institusjonene til det. Vi har kunnskapen til det, og samfunnet med tilliten til det. Det det skorter på, er politisk mot og politisk vilje, sa Bastholm.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere