*Nettavisen* Nyheter.

- De måtte smøres

Foto: (Digi.no)

Tidligere administrerende direktør Vidar Berg i Fujitsu Siemens satte i gang storstilte tur-operasjoner for å vinne forsvarskontrakter. Det virket. Nå er han siktet for korrupsjon.

14.12.07 07:58

- Vi opplevde vel en kultur fra Forsvaret om at skulle man være med, så måtte man pleie dem. Det var opplevelsen til oss som satt utenfor og som forsøkte å skaffe oss relasjoner og presentere hva slags produkter vi kunne levere, sier tidligere administrerende direktør Vidar Berg i Fujitsu Siemens. Han er blant de som er siktet i forbindelse med Økokrims korrupsjonsetterforskning mot Forsvaret og Siemens.

Berg er i dag Country Manager i vaktselskapet Group 4 Securicor (G4S). Han har altså ansvaret for vaktselskapets forretninger i Norge. Før 2006 var han administrerende direktør i Fujitsu Siemens. Onsdag ble det kjent at både Fujitsu Siemens og Berg er siktet av Økokrim i forbindelse med korrupsjonssaken i Forsvaret. Berg vet ennå ikke hva han er siktet for, og han har heller ikke hatt besøk av Økokrim slik mange andre siktede og vitner har hatt i denne saken.

Onsdag kveld informerte Fujitsu Siemens Computers om at selskapet var siktet for «ureglementerte kundepleieaktiviteter i forhold til ansatte i Forsvaret.»

- Alvorlig
- For meg er dette en alvorlig sak, og jeg vil bidra til at all informasjon kommer på bordet, sier Berg.

Økokrim etterforsker nå korrupsjonspåstander i forbindelse med Forsvarets IT-prosjekt Golf og avtalen FISBasis, som ble inngått med Siemens Business System (SBS). Til sammen er 15 selskaper og personer siktet. Disse er alle tilknyttet Siemens, Fujitsu Siemens og Forsvarets It-prosjekter Golf og FISBasis.

Blant de siktede er sjef for Golf-programmet, Jon Rikter-Svendsen, og assisterende programdirektør Boye Tranum.

Rapporten
Etterforskningen startet etter at Dalseide-utvalget kom med sin rapport om omfattende konsulentbruk, og mulig korrupsjon i Forsvaret. I juli i år ble hele rapporten med over 300 navn oversendt Økokrim.

Dalseide-rapporten knytter Fujitsu Siemens til flere av de mye omtalte turene for Forsvarstoppene.

I mars 2002 reiste to konsulenter fra Forsvaret, én person fra Siemens Business Systems og to personer fra Fujitsu Siemens til Marbella i Spania. I mars året etter var det ny Marbella-tur med Siemens og Forsvaret. Høsten 2003 var det tur til Cannes i Frankrike. Berg var med på begge turene. Det samme var Forsvarets konsulent Bernt Refsahl. Nettavisen skrev onsdag om Refsahls svært sentrale rolle i forholdet mellom Forsvaret og Siemens.

Les: Her er den siktedes dobbeltrolle

«Storstilt demonstrasjonsrunde»
I en redegjørelse fra Fujitsu Siemens til Oslo ligningskontor i 2003, skriver selskapet hvorfor de brukte så store midler på personer i Forsvaret.

«Vår viktigste kunde Siemens Business Services, vant i 2001 kontrakten med Forsvaret på oppgradering og drifting av Forsvarets dataanlegg, prosjektet heter FIS BASIS. Dette er et av de største prosjekt av sitt slag i Norge og verdien av hele HardWare (HW) leveransen var cirka 500.000 millioner NOK. Leveranse skulle deles i fire og det skulle foretas fire individuelle anbudsrunder mot underleverandører. Vi vant runde 1, men tapte mot IBM runde 2 i august 2001. Ut fra dette beklagelige faktum ble det igangsatt en storstilt demonstrasjonsrunde fra vår side...»

Etter disse turene vant Fujitsu Siemens rundene 3 og 4.

- En annen reisekultur
- Den redegjørelsen er helt feil. Den ble skrevet av daværende økonomiansvarlig og i Fujitsu Siemens, og er svært misvisende. Vi vant ikke på grunn av turene. Det blir en helt feil framstilling. På hver og en av leveransene ble det kjørt full anbudsrunde. Det var åpne anbud der vi konkurerte på pris og kvalitet, og konkurransen var knallhard, sier Berg.

- En kultur i Forsvaret
Berg innrømmer likevel at reisevirksomheten i 2002 og 2003 ikke ville blitt godtatt i dag.

- Det var deler av dette som hadde faglig innhold. Andre hadde det ikke, sier Berg

- Vi opplevde vel en kultur fra Forsvaret om at skulle man være med, så måtte man pleie dem. Det var vår opplevelse for oss som satt utenfor og som forsøkte å skaffe oss relasjoner og presentere hva slags produkter vi kunne levere.

- Ville dere tatt slike turer i dag også?

- Nei vi ville vel ikke det. Spør du Fujitsu Siemens så har de endret policy når det gjelder reisevirksomhet. Det jobbet de med allerede da jeg var sjef der, sier Berg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.