*Nettavisen* Nyheter.

- Denne gangen må politikerne innfri

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Det haster med bydelsutvikling på Tøyen, mener de som vet hvor skoen trykker.

31.05.13 19:26

TØYEN, OSLO (Nettavisen): Hestehandelen med Munch-museet er en god ting dersom Tøyen nå virkelig får den lovede satsingen. Det er budskapet fra noen av de som bor, jobber og vanker i bydelen som Oslo kommune i et spleiselag med staten nå vil gi et etterlengtet løft.

Tøyen er en del av Oslo som har fått mye medieomtale de siste dagene. Den høye andelen av familier med innvandrerbakgrunn og den såkalt «hvite flukten» bort fra den indre østkanten har vært ett tema. Skjebnen til Munch-museet og senest det politiske forliket som byrådspartiene og SV inngikk denne uken et annet.

Ifølge forliket mistet Tøyen Munch-museet, men til gjengjeld skal millionene drysse over Tøyen i form av satsing på skole, kultur og trivsel. Oslo kommune vil hvert år i fem år framover bruke 25 millioner kroner på bydelsutvikling og håper at staten skyter inn et tilsvarende beløp.

Store forventninger
- Jeg har store forventninger til den pakken de nå er enige om, men jeg forventer også at vi må skje resultatene raskt, for eksempel i form av opprusting av Tøyen t-banestasjon. Denne gangen må politikerne innfri, sier småbarnsmor Ragnhild Førland (34), som er ute på trilletur sammen med mannen Brede Bech-Hanssen (34). I vogna ligger sønnen Almar og sover.

Foreldrene har nylig forlatt Tøyen til fordel for en større leilighet på Ensjø og er sånn sett typiske for den flyttestrømmen som mange håper å snu.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Trond Lepperød

Norsk som morsmål i mindretall
- De to sier at behovet for større plass og trygge oppvekstforhold var avgjørende for at de flyttet, men innrømmer også at de var betenkt med tanke på en skole der barn med norsk som morsmål er i mindretall.

- Mangfold er bra, men det bør ikke bli så ensidig, sier Brede. De to forteller at de har fortsatt å bruke Tøyen etter at de flyttet. De roser de grønne lungene og et yrende og mangfoldig liv. På minussiden peker de på den store ansamlingen av ungdom på Tøyen-senteret om kveldene.

- Hva med at Tøyen mister Munch-museet?

- Det er trist, men det hvis det er det som måtte til for å få denne satsingen på Tøyen, så får det bli slik.

Klikk på bildet for å forstørre.

Håper å bli helt rusfri
På en benk på torvet på Tøyen-senteret sitter Geir Andersen (44) og slapper av. Han forteller at han har vært rusmisbruker i over 20 år, men nå går på legemiddelassistert rehabilitering og håper å bli helt rusfri. Altaværingen har barn og mye å vinne på og få livet på rett kjøl igjen.

Han forteller at mange som går på metadonbehandling i Oslo kommer til Tøyen-senteret og apoteket der for å få sin medisin. Apoteket er det eneste som også gir dette tilbudet på søndager.

- Det er vel et par hundre LAR-brukere som er innom her i løpet av en dag, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Trond Lepperød

Mange må innom «pølseboden»
Noen peker på at dette miljøet skremmer mange bort fra Tøyen-senteret. Andersen peker på at de er der av en grunn og ideelt sett skulle ønske at de slapp å gå innom «pølseboden» på et så sentralt sted.

- Det er vel noen av oss som ser litt slitne ut, men dette er ikke folk som opptrer truende eller lager bråk, mener Andersen. Han peker på NAV-kontoret på den andre siden av torget og mener det er langt mer bråk der.

- Det er de som får avslag på NAV som er problemet. Der har det vært skyting og trusler. Ikke noe av det har vært relatert til LAR-brukere, hevder han.

Apoteket har ordnet med en egen inngang for rusmisbrukere som skal hente sin medisin. «Vi får ikke lov til å gå inn hovedinngangen», sier en kvinne på benken.

Nina Hansen (40) og Gry Haugen (30) har til sammen 28 års erfaring som frisører på Tøyen-senteret. De jobber i Pariser-salongen og legger ikke skjul på at Tøyen har sine utfordringer.

- Mye trafikk med et negativt fortegn er samlet her; metadon-trafikken, NAV og psykisk helse. Det vi trenger er mer virksomhet for «vanlige» folk.

Ser en bedring
- Men det er blitt bedre her. Vi har fått en ny sushibar og en kaffebar og bakeriet Nordby er tilbake i sine gamle lokaler. Utekino og en restaurant har det vært snakk om, men det har vi ikke sett noe til ennå.

- Hvordan er det på kveldene her?

- Vi har åpent til sju og ser litt av det som foregår da. Da samles det mye ungdom her, og det kan oppleves som utrygt, sier Gry.

De to frisørene er enige om at Tøyen trenger et løft. Nå synes det klart at Munch-museet havner i Bjørvika. Mange har hatt problemer med å finne fram til denne attraksjonen der det ligger i dag, sier de.

- Vi har hatt turister som har vandret rundt her på senteret og spurt etter Munch-museet, så kanskje er det like greit å få det til Bjørvika.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.