RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Denne høsten har vært litt turbulent

TØFF HØST: - Vi må bare ta til etterretning at velgerne akkurat nå ikke synes like godt om oss som for ett år siden, sa statsminister Erna Solberg (H) på sin halvårlige pressekonferanse onsdag.
TØFF HØST: - Vi må bare ta til etterretning at velgerne akkurat nå ikke synes like godt om oss som for ett år siden, sa statsminister Erna Solberg (H) på sin halvårlige pressekonferanse onsdag. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Slik er det når man er i mindretallsregjering, sa statsminister Erna Solberg (H) på sin halvårlige pressekonferanse.

OSLO (Nettavisen): - Denne høsten har vært litt turbulent. Slik er det når man er i mindretallsregjering, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun innledet på sin oppsummerende pressekonferanse onsdag.

Følg Nettavisen Politikk direkte lenger ned

- Men man bør ikke være så forbauset over det når det gjelder en mindretallsregjering. Men jeg ser at det har vært overraskende for folk å se hvordan debattene i Stortinget har vært etter åtte år med de rødgrønne, fortsatte hun.

- Er det denne turbulensen som forklarer fallet på meningsmålingene? fikk hun blant annet spørsmål om på pressekonferansen.

- Vi må bare ta til etterretning at velgerne akkurat nå ikke synes like godt om oss som for ett år siden, og så får vi bare brette opp skjorteermene, svarte Solberg.

MØTTE PRESSEN: Erna Solberg møtte onsdag pressen på sin halvårige pressekonferanse.

Dystre målinger for de blå

På en meningsmåling utført av InFact for VG den siste uka i november bikket Høyre for første gang siden oktober 2009 20-tallet. Målingen viste en oppslutning for partiet på 19,5 prosent. På en meningsmåling Respons har utført for Aftenposten og Bergens Tidende sist uke fikk Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV samlet 51,5 prosent oppslutning, mens Høyre og Frp gikk tilbake henholdsvis 1,8 prosentpoeng til 22 og 1,1 prosentpoeng til 10,1 prosent.

På pressekonferansen listet Erna Solberg opp noen av utfordringene regjeringen står overfor i norsk og internasjonal politikk:

Varsler brems for oljemotor

- Dette året har gitt oss varslet om at vi må sloss sterkere for å bevare velferdssamfunnet året framover, sa statsministeren blant annet.

- Tiden der oljen er motoren i norsk økonomi går mot slutten, varslet jeg i trontalen. Det føler jeg at vi ikke alltid tar innover oss, sa statsminister Erna Solberg.

- Ingen dyptgående krise

- Det er ingen tegn til noen dyptgående krise i norsk økonomi, men anslagene viser en lavere økonomisk vekst enn det vi la til grunn under fremleggelsen av nasjonalbudsjettet i høst. Vi har fortsatt høy sysselsetting og lav ledighet, men vi må ta høyde for at oljeinntektene går ned, sa hun videre.

- Ny internasjonal sikkerhetssituasjon

Erna Solberg innledet med å peke på en utfordrende sikkerhetssituasjon internasjonalt:

- Jeg mener man med god grunn bør huske 2014 først og fremst på grunn av en ny internasjonal sikkerhetssituasjon, sa hun og pekte blant annet på Russlands folkerettsstridige annektering av Krim, ISILs brutale fremmarsj i Syria og Irak, borgerkrig i Sør-Sudan og et stort Ebola-utbrudd i Vest-Afrika. Hun trakk også fram nyheten om Talibans angrep på uskyldige skolebarn i Afghanistan i går.

Kinesernes hukommelse

- Et av denne regjeringens uttalte mål var å forbedre forholdet til Kina. Hvordan går det med det? spurte en av journalistene og fikk statsministeren til å humre.

- Det er viktig å huske at kineserne har veldig god hukommelse, svarte Solberg og innrømmet at regjeringen ikke har kommet så langt på dette området som man kunne ha håpet.

Artikkelen fortsetter under liveboksen:


Krevende høst

Det var på et bakteppe av en tøff budsjetthøst, dårlige meningsmålinger og hodepinesaker som sykehusstriden i Møre og Romsdal, avsløring av mobilovervåking og strid om pelsdyrnæringens framtid, holdt statsministeren sin oppsummerende pressekonferanse før jul.

- Styrke for demokratiet

Tøffe budsjettforhandlinger i Stortinget denne høsten har også tatt mye av regjeringens oppmerksomhet, men dette tok statsministeren i forkant til inntekt for et styrket demokrati i Norge:

- Jeg mener det er en styrke for demokratiet at Stortinget faktisk gjør endringer og kan gjøre endringer på et regjeringsopplegg, at det ikke er så finforhandlet som det var i åtte år under den rødgrønne regjeringen, sa statsministeren da hun var gjest i Politisk kvarter på NRK P2 onsdag morgen ifølge NTB.

- Reell mulighet til påvirkning

Hun sa her at hun ser det som viktig at organisasjoner og andre som mener noe om budsjettet og ønsker endringer nå har en reell mulighet i en åpen arena til å påvirke resultatet. Hun framhever at Stortingets behandling av forslagene fra regjeringen nå er reell og at det står i motsetning til situasjonen under den rødgrønne flertallsregjeringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere