- Derfor ble hun aldri «den nye Gro»

FORTSETTER IKKE: Helga Pedersen trer til våren ut av ledelsen i Arbeiderpartiet.

FORTSETTER IKKE: Helga Pedersen trer til våren ut av ledelsen i Arbeiderpartiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Forventningene var skyhøye til Helga Pedersen. Nå er hun ferdig i Ap-ledelsen.

05.09.14 20:59

Torsdag fortalte Helga Pedersen (41) at hun ikke tar gjenvalg som nestleder i Arbeiderpartiet, etter sju år i partiledelsen.

- Det er rett og slett fordi at jeg ønsker å frigjøre tid for å være mer med mine to barn, sa Pedersen til Nettavisen.

Les også: - Mannen min er veldig fornøyd

- Det er ikke overraskende
Forventningene til Pedersen har vært store. Da hun ble nestleder i 2007, ble hun ofte omtalt som «den nye Gro». Men slik har det ikke blitt.

- Det er ikke overraskende, sier valgforsker Marcus Buch ved Universitetet i Tromsø til Nettavisen, og påpeker:

- Akkurat det samme kommer til å skje om Hadia Tajik kommer inn i Ap-ledelsen. Alle kvinner som kommer inn på den måten, blir sammenlignet med Gro. Det er på en måte deres møllestein eller akilleshæl, sier Buch.

- Har vært på det jevne
- Synes du Helga har skuffet - eller imponert?

- Verken eller, hun har vært helt på det jevne, sier han, og fortsetter:

- Hun holder til i Nord-Norge, og da har man litt spesielle forventninger til de som er fra den landsdelen. Så jeg synes lokale medier har vært litt urettferdig mot henne, og hevdet at hun har vært anonym, sier Buch.

Han sier det er vanskelig for han å si om Pedersen hadde fått fortsette dersom hun hadde ønsket det, på grunn av kabalen som må gå opp.

- Det er naturlig når man får en ny toppleder at vedkommende får anledning til å sette sammen resten av lederteamet. I Ap er det ulike hensyn å ta, både med tanke på kjønn og geografi, sier valgforskeren.

- Ikke presset ut
Også valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen, tror Pedersen hadde hatt en viss mulighet bli gjenvalgt, om hun hadde ønsket det.

- Men hun tenker vel kanskje at det er rimelig rettferdig at en ny leder får anledning til å sette sammen sitt eget mannskap, sier han, og legger til:

- Jeg tror ikke hun er blitt presset ut.

Aarebrot karakteriserer henne som en interessant politiker «på noen områder.»

- Hun er ikke den mest debattsterke politikeren til Ap, men var som minister var hun relativt handlekraftig, sier han.

Frank Aarebrot karakteriserer Helga Pedersen som en interessant politiker. Foto: Herskedal, Kjell (Scanpix)

- Da var hun parkert
- Men hun ble ingen «ny Gro»?

- Hun ble jo aldri det. Skulle hun blitt en ny Gro måtte hun gått fra fiskeridepartementet til et tyngre departement. Men hun valgte å gå tilbake til Stortinget, og da var hun egentlig parkert, sier han.

Han mener Pedersen da bare hadde en vei å gå for å komme videre, og det var å bli leder etter Jens Stoltenberg.

- Men da det kom en ny mannlig leder, var det ingen mulighet til å komme videre, sier Aarebrot.

Han påpeker at Gro Harlem Brundtland ikke bare var nestleder, men også miljøvernminister samtidig - et nytt departement som var i medienes søkelys.

- Helga Pedersen fikk aldri noen anledning til å vise seg fram som Gro fikk den gangen. Det er ofte tilfeldigheter som spiller en rolle, sier valgforskeren.

- Støre vil ha Hadia
Nå seiler Hadia Tajik opp som en het kandidat til å overta etter Helga Pedersen, og Buch tror det kan gå hennes vei.

- Hun er jo på en måte hentet inn i toppen i partiet av Jonas Gahr Støre. Så jeg tror nok at Støre setter mye inn på at hun skal inn i ledelsen, sier han.

Han påpeker samtidig at det er landsmøtet som bestemmer, og at Støre derfor ikke kan ta avgjørelsen alene.

Trond Giske trekkes også fram som en favoritt i nye partiledelsen, enten som nestleder eller partisekretær etter Raymond Johansen, som fredag opplyste at han skal være Aps byrådslederkandidat i Oslo.

- Giske er jo en gjenganger. Han representerer en fløy i partiet, og for balansens skyld er det fullt mulig at han kommer inn, tror Buch.

- Martinsen har imponert
Også Aarebrot tror Hadia Tajik er en svært aktuell kandidat til en av de ledige vervene i Ap-ledelsen. Men han trekker også fram Jette Christensen.

- Christensen har imponert i det siste, så Ap har mange kvinner å velge blant, sier han.

Han tror imidlertid at Trond Giske er mer aktuell som statsråd i et tungt departement dersom Ap igjen kommer i regjering, enn at han havner i Ap-ledelsen.

Selv ønsket ikke Helga Pedersen å si noe om mulige arvtakere da Nettavisen snakket med henne torsdag.

- Jeg skal definitivt ikke lansere kandidater i dag, men er opptatt av at ledelsen skal speile bredden i partiorganisasjonen, sa hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.