RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
- Regjeringen må være ansvarlig og får tyn for politikken sin. De neste månedene blir spennende, sier professor Bernt Aardal.
- Regjeringen må være ansvarlig og får tyn for politikken sin. De neste månedene blir spennende, sier professor Bernt Aardal. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

- Derfor føler vi oss sviktet, Erna

Partiet sakker akterut. Her er noen forklaringer.

Nettavisen presenterte mandag ferske tall om Høyres menighet - betalende medlemmer.

Opptellingen viser at antall betalende medlemmer ble redusert med 2975 i løpet av 2014 - til 32.927.

Les også: Tusenvis forlater Erna

Over 600 av Nettavisens lesere på Facebook gir mange ulike forklaringer på hvorfor pilen peker ned for Høyre, som også har falt på meningsmålingene.

Her er et knippe:

«Skattelette til de rike på bekostning av de fattige er kanskje én grunn?»

«Behandlingen av landets uföretrygdede!»

«Hun tok 966 kr pr mnd av den lille inntekten jeg hadde som fra før ligger langt lavere enn det de kaller lavtlønnet. Hun prøver å knekke folk økonomisk mens hun fyller kontoene til de som har mer enn nok fra før. Det gjenstår å se hva disse velfødde pampene bevilger seg selv i lønnsforhøyelse i år da, de burde kanskje gå ned i lønn siden Norge har så dårlig råd.»

Asylbarna

«Enkelt! Det er for den iskalde innvandring politikken hvor BARN kastes ut mens terrorister for komme og bli.. og det harde angrepet på de aller svakeste som vi må styrke ikke svekke!!!»

«Forskjellen mellom Fattig og rik!!!»

- Ikke til å kjenne igjen

«Det Høyre jeg en gang stemte på er ikke å kjenne igjen. Før var det et verdiorientert parti som tok vare på det som var bra og forbedret og fornyet der det var naturlig. Nå er det blitt et liberalistisk parti som bare vil slippe det meste fritt. Det er jo så en kan måtte begynne å stemme sosialistisk for å berge de gode fellesverdiene i dette landet....»

«En ting er bombesikkert de blir ikke gjenvalg i 2017 det er sikkert men i grunn så er det samme hvem som sitter med makten de alle er en gjeng med komplett idioter alle som sitter på stortinget stol ikke på politikerne enkelt og greit de tar fra de som har minst.»

- Elendig statsbudsjett

«Elendig Statsbudsjett. Men jeg frykter at medisinen (AP) blir verre enn sykdommen.»

Professor Bernt Aardal ved Universitet i Oslo (UiO) mener den smellen regjeringen gikk på etter statsbudsjettet har vært «overraskende stor».

- Og vi ser at det er Arbeiderpartiet (Ap) som i stor grad har dratt nytte av det.

Professor Bernt Aardal sier Ap så langt har nytt godt av misnøyen med regjeringen.

- Det er naturligvis lettere å markere seg og ta populære avgjørelser i opposisjon. I posisjon må man ta ansvar, bemerker Aardal.

- Svinger for i politikken

Professoren sier de neste månedene blir spennende:

- Frem mot valget vil vi se om dette vedvarer eller ikke, altså om dette er «løse stemningsbølger».

-  «Easy come, easy go ...» har vi sett mange eksempler på før. Det skifter fort i politikken, det kan også komme ytre ting - som en finanskrise, slik vi så i 2009 - som gir sittende regjering en boost. Det vet vi ikke ennå, sier han.

- Må skille

Aardal sier det også er viktig å skille mellom meningsmålinger og antall betalende medlemmer.

Slik ser snittmålingene for Høyre ut de siste 12 månedene, ifølge Aardals egen hjemmeside:


- Får tyn for politikken

- Hva vil du si om Høyreleder og statsminister Erna Solbergs lederskap?

- Hun har ikke gjort noe spesielt feil, det er mer politikken regjeringen fører de nå får tyn for. Det er eksempelvis varslet en generalstreik fra LO i neste uke. Jeg kan ikke huske sist vi hadde en slik streik. Den kan også bidra til å påvirke den politiske stemningen. Den type streiker er mer punktmarkeringer, så det er vel så mye den symbolske betydningen som blir viktig. Hvis den ikke skulle få bred oppslutning, kan den slå tilbake på fagbevegelsen, avslutter han.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere