RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Arbeiderpartiet presenterer onsdag sitt alternative budsjett. Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre presenterte budsjettet på Stortinget.
Arbeiderpartiet presenterer onsdag sitt alternative budsjett. Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre presenterte budsjettet på Stortinget. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Derfor sier vi nei til store skattekutt

Sist oppdatert:
Ap vil øke skattene og avgiftene med 10 milliarder kroner i forhold til regjeringen.

STORTINGET (Nettavisen): Onsdag morgen la Ap-leder Jonas Gahr Støre frem Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett på Stortinget.

- Arbeiderpartiet vil føre en politikk der vi møter utfordringene som fellesskap, og hvor vi bygger landet sammen. Derfor sier vi nei til store skattekutt for de rikeste og bruker i stedet handlingsrommet til å ruste landet for framtida.

Slik oppsummerer Ap sitt alternative budsjett.

Les også: Ap blar opp én ekstra milliard

- Formueskatten er lite treffsikker
I budsjettforslaget angriper de regjeringens kutt i formueskatten.

- Arbeiderpartiet mener Norge har større utfordringer enn at landets rikeste betaler for mye skatt. Regjeringens største enkeltsatsing, kutt i formueskatten, er en lite treffsikker måte å styrke norsk næringsliv på, men et svært treffsikkert virkemiddel for å øke forskjellene, skriver partiet.

- De fem prosent rikeste av oss får nesten halvparten av den totale skatteletten, mens de 85 prosentene med lavest formue får i underkant av 40 prosent. Dette står i skarp kontrast til lovnadene om skattekutt til folk flest, påpeker Ap.


Støre maner til tålmodighet:

- Den brede debatten om skattesystemet bør vente til Scheel-utvalget legger frem sin rapport i desemeber, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Her kan du lese hele Aps budsjettforslag (ekstern lenke)

Øker bilavgiftene
Ap vil heller øke skattene og avgiftene, med 10 milliarder kroner i forhold til regjeringens forslag til statsbudsjett.

- Ap vil reversere de samlede skatte- og avgiftene til 2013-nivå, står det i budsjettforslaget.

Jonas Gahr Støre vil ikke kutte i formueskatten.

De foreslår å heve bensinavgiften med 290 millioner, og vil gjøre hybridbiler billigere.

- Hybridbilene vil kunne bli 100.000 kroner billigere med vår satsing. Forslaget antas å mangedoble salget av ladbare hybridbiler til 10.000 solgte biler i 2015, sier finanspolitisk talskvinne, Marianne Marthinsen.

- Arbeiderpartiet mener det kan forsvares å redusere avgifter for å stimulere til å skifte ut forurensende biler, men mener regjeringen sender feil signal når dette kombineres med å redusere prisen på forurensing fra bilbruk, skriver Ap i sitt alternative budsjett.


- Arbeiderpartiet foreslår en omlegging av bilavgiftene som gjør det billigere å velge biler med lave utslipp, på bekostning av biler med høyere utslipp.

Ap er enig med regjeringen i å redusere omregistreringsavgiften for bil.

Ap vil øke CO2-komponenten i engangsavgiften, slik at inntektene øker med 550 millioner kroner sammenlignet med regjeringens forslag. Så vil de redusere innslagspunktet for CO2-fradrag, noe som gir 690 millioner i økte inntekter.

Ap vi kvitte seg med effektavgiften og øke vektfradraget i engangsavgiften med 25 prosent for ladbare hybrider. Dette reduserer inntektene med 460 millioner kroner, sammenlignet med regjeringens forslag.

Barnetillegget

Et av de mest omdiskuterte forslagene fra regjeringen har vært å kutte barnetillegget for uføre.

Les også: Her er sannheten om barnetillegget

- Vi er imot dette, sier Støre - og utdyper:

- Kuttet er for dramatisk, og det er relativt få som tilgodeses på en slik måte at det ikke lønner seg å jobbe, påpeker han.

- For vi skal legge opp til en arbeidslinje hvor det lønner seg å jobbe.

Netthandel

En annen het potet har vært forslaget om å heve grensen for momsfritak ved netthandel fra 200 til 500 kroner.

Det går også Ap imot, med begrunnelsen at: «i praksis blir dette subsidiering av utenlandske nettbutikker».

- Regjeringens næringsfiendtlige forslag til endringer i momssystemet er i sum en langt større trussel mot norske bedrifter og arbeidsplasser enn formuesskatten noen gang har vært, ifølge Ap.

Bistand - 1 prosent

Ap tar til orde for et bredt bistandsforlik siden «regjeringen har gått bort fra målet om at en prosent av BNI (brutto nasjonalinntekt) skal gå til bistand.

- Ap vil derfor øke budsjettet med 600 millioner kroner på UDs område.

Frukt og grønt i skolen

Ap vil sette av 100 millioner til å gjeninnføre frukt og grønt for ungdomsskoleelever fra neste skoleår.

- Elever som har fått gratis skolefrukt slet mindre med overvekt åtte år etter ordningen, sammenlignet med de som ikke fikk, sier Aps finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen.

Ap vil også gi elevene mer gym - og øke til én time fysisk aktivitet per dag.

Fire satsingsområder
Ap har delt sitt alternative budsjett inn i fire hovedsatsingsområder:

Vekst for hele landet, På vei mot lavutslippssamfunnet, De som skal bygge landet og Friskere folk - et løft for folkehelsen.

- For 2015 vil vi særlig prioritere nødvendig vedlikehold på jernbanen, en storsatsing på kollektivtiltak i byene og mer til sykkeltiltak, opplyser partiet.

Ap ønsker ikke å reversere arveavgiften.

- Norge skal være et land med små forskjeller og store muligheter. Arbeiderpartiets forslag til statsbudsjett for 2015 gjenspeiler den ambisjonen, skriver Ap i en pressemelding.

Én milliard ekstra til helse
Tirsdag kunne Nettavisen avsløre at Ap blar opp én ekstra milliard for å styrke landets sykehus, til totalt tre milliarder kroner.

- Jeg synes sykehusbudsjettet har gått under radaren som følge av mange andre kontroversielle saker. Her legger vi en ekstra milliard på bordet, sa helsepolitisk talsmann, Torgeir Micaelsen (Ap), til Nettavisen tirsdag ettermiddag.

Han synes sykehussatsingen til helseminister Bent Høie (H) er elendig.

- Veksten i sykehusene til neste år vil være 1,1 prosent, ifølge tall vi har hentet fra Finansdepartementet. Helsedepartementet opererer med andre tall, hvis du spør dem. Men det mener vi skyldes at regjeringen har sminket budsjettet på en uakseptabel måte, sa Micaelsen.

Det er også kjent at partiet ønsker å bruke to oljemilliarder mindre enn regjeringen foreslo i sitt statsbudsjett 8. oktober - altså 162 milliarder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere