RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det ble ikke noe pris-sjokk

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Slagferdige Trygve Slagsvold Vedum slår seg fornøyd på brystet: - Det var det jeg sa!

Senterpartiet har sittet ved makten i snart i åtte år.

Antall bondegårder er ifølge SSB redusert fra 53.005 i 2005 til 44.673 i 2012.

- Kan ikke klage over færre timer i fjøset
Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener utviklingen har en naturlig forklaring:

- Hovedårsken til at det blir færre arbeidstimer skyldes teknologiske endringer. Innføringen av melkeroboter i norske fjøs har ført til store endringer i gårdsdriften. Hoveddelen av produksjonen er stabil, litt areal har gått ut, det synes vi er negativt, men at man bruker færre timer i fjøset, kan ingen være mot, sier Slagsvold Vedum til Nettavisen.

- Hvorfor tyne norske oste-elskere med en enorm skattetoll?

- De har ikke merket det. Har du merket det? Det var mytesprednng før jul. Har du merket noe forskjell i ostedisken etter jul, kanskje? Nei, det var det jeg sa! Vi laget tollendringen slik at den skulle prioritere mangfoldet. Det kommer ikke til å bli noe «pris-sjokk», ingen har merket at en eneste ost er blitt borte fra disken. Det som har skjedd når det gjelder toll, er akkurat som vi sa, sier han fornøyd.

Gir garanti
- Det kan du garantere at vedvarer?

- Ja, ja, sier han – ingen har merket noen form for krise.

- Det som har skjedd er akkurat det vi sa. Forbrukerne kommer ikke til lå merke noen forskjell. Vi har rammet inn volum-osten – gulosten – altså Synnøve Finden, Jarlsberg og Norwegia. Der går de store volumene. Hvis de hadde mistet markedene, hadde vi måtte lagt ned 50 prosent av norske gårder.

Den nye ostetollen:

*Regjeringen gikk bort fra den tidligere kronetollen på 27,15 kroner per kilo, og vedtok at utenlandske faste oster heller skulle få en tollsats på 277 prosent.

*Endringene ble vedtatt over statsbudsjettet.

Kilde: www.regjeringen.no

- Norge har også verdens dyreste Zalo
- Hvordan forklarer du at vi har verdens dyreste mat og likevel gir 20 milliarder kroner i direkte støtte og i skjermingsstøtte?

- Norge har også verdens dyreste Zalo. Hvis du ser på norske landbruksprodukter kontra importerte produkter, ligger prisnivået nokså likt. Det skyldes lønnsnivået i Norge. Men vi kunne hatt billigere mat hvis vi hadde lagt ned norsk landbruk.

Den første Zalo-flasken ble forøvrig produsert på Lilleborgs fabrikker i 1952 (red.anm.).

- Det fins andre alternativ enn til å legge ned?

- Vi kan aldri drive storskala-landbruk, slik de gjør i Danmark, Sør-Sverige eller Frankrike. Det er vanskelig å drive landbruk i Norge, som er et bratt og kaldt land.

-Årests jordbruksoppgjør er rekordbra. Hvor mye skyldes det at vi er inne i et valgår?

- Vi har ambisiøse mål og viser vilje til opptrapping. Vi ønsker å øke nasjonalproduksjonen med ett prosent, og da må matproduksjonen være lønnsom, svarer statsråden.

Rekordbra oppgjør
15. mai ble det klart at jordbruksstøtten økes med 31.000 kroner per årsverk .

Dette er et historisk lukrativt landbruksoppgjør fordi avtalen har en ramme som gir grunnlag for en inntektsøkning på 10,5 prosent i 2014 - tre ganger så mye som folk flest får.

Les Stavrums kommentar: Valgflesk til bøndene

Sp sliter på meningsmålingene - og vaker rundt sperregrensen.

- Samferdsel
- Hvorfor skal andre enn bønder stemme på Sp?

- Det er innlysende, ler han - og fortsetter:

- Mange er opptatt av norsk matproduksjon og liv rundt i hele landet. En annen grunn er samferdsel – det skjer mye mer på sektoren nå enn da vi overtok - og det tredje er å gi nok penger til kommunene, så de kan ha gode skole- og eldreomsorg. Vi trenger gode offentlige tjenester ved livets begynnelse og slutt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere