*Nettavisen* Nyheter.

- Det blir ingen reservasjonsrett

Helse- og omsorgsminister Bent Høie snur trill rundt og dropper forslaget om reservasjonsrett for fastleger i abortsaker. Foto: Heidi Lilleås

Helseminister Bent Høie (H) skroter det omstridte forslaget.

25.04.14 10:05

HELSEDEPARTEMENTET (Nettavisen): Helse- og omsorgsministeren kalte inn til pressekonferanse på svært kort varsel om reservasjonsretten fredag morgen.

- Høringen har vist et stort folkelig engasjement og motstand mot forslaget om at leger skal kunne reservere seg, sa Høie, før han slapp nyheten om at regjeringen snur.

- Jeg har derfor igangsatt et arbeid for å finne en annen løsning. Jeg er også glad for at KrF har åpnet for andre løsninger, sa han.

Høie sa samtidig at dagens ordning ikke fungerer.

- Jeg har derfor igangsatt et arbeid for å finne en annen løsning. Det blir derfor ikke innført noen reservasjon, påpekte helseministeren.

Se NTBs livrapportering fra pressekonferansen nederst i saken.

- Det skal ikke rokkes ved
Høie sa at den nye løsningen vil være bra for både kvinner og leger.

- Kvinnens rett til abort er det viktigste, og den skal det ikke rokkes ved, vektla Høie.

Han ønsket imidlertid ikke å si noe om den nye løsningen.

- Jeg går i dag ikke inn på hva den nye løsninger er, men jeg er veldig tydelig på at dette ikke innebærer en reservasjon, sa Høie, og fortsatte:

- Jeg forstår at det vil skape mange spennende og morsomme reaksjoner om hva løsningen her, og dere får masse å skrive om. Men jeg kommer ikke til å kommentere det før alle detaljene er på plass, sa han.

Høie opplyste at han en stund har visst at KrF var åpen for å finne en annen løsning enn forslaget fra regjeringen.

- Det vil ikke være noen reservasjonsmulighet for fastleger i den nye løsningen. Det som skjedde i går var at KrF var åpne for omverdenen om at de er åpne for å finne andre løsninger, sa Høie på pressekonferansen.

Les også: Hareide åpner for å droppe reservasjonssaken
Les også: Venstre fornøyd med Hareides vending

- Ingen panikkaksjon
Han avviste at dette er en panikkreaksjon.

- Dette er ikke en panikkaksjon, men noe vi har jobbet med over tid sammen med KrF og legeforeningen, sa Høie.

Han gjentok flere ganger at det «ikke er snakk» om at ikke blir noen reservasjonsmulighet, og konstaterte:

- Jeg visste at saken var kontroversiell.

Han sa også at han ikke angerer på avtalen med KrF om reservasjonsretten, som ble fremforhandlet i regjeringsforhandlingene.

- Jeg er også glad for at KrF så at dette forslaget møtte stor folkelig motstand, og at vi da kunne jobber for andre løsninger, sa han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Helseminister Bent Høie inviterte til pressekonferansen om den omstridte reservasjonsretten på svært kort varsel fredag morgen.


- Har jobbet over en tid

Pressekonferansen kommer dagen etter at KrF-leder Knut Arild Hareide åpnet for å se på alternativer til regjeringens forslag. Hareide uttalte til Vårt Land torsdag at han er villig til å droppe Bent Høies reservasjonsforslag hvis samvittighetsfriheten blir ivaretatt på andre måter.

- Dette er noe vi har jobbet med over tid, men du må spørre KrF om deres motiv, svarte Høie på spørsmål om når han fikk signaler om at partiet var villig til å se på en ny løsning.

Selv sa Hareide følgende om saken torsdag:

– KrF kan se på andre løsninger hvis både hensynet til kvinnen og legen blir ivaretatt. Hvis ikke ligger reservasjonsmuligheten der. Det som er viktig for oss, er å sikre to hensyn: Leger skal slippe å handle i strid med sin samvittighet, og pasientenes rettigheter skal ivaretas, sa KrF-lederen, ifølge NTB.

Flertallet er negative
Det er under en uke til høringsfristen om reservasjonsordning for fastleger går ut, engasjementet har vært rekordstort og et stort flertall har uttalt seg negativt til forslaget.

Under regjeringssonderingene i fjor høst inngikk Høyre og Frp en spesialavtale med KrF om å gi fastleger mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort. Venstre skrev ikke under avtalen. Høyre, som tidligere var imot å gi fastleger reservasjonsrett, har pålagt sine stortingsrepresentanter å stemme for forslaget når saken behandles i Stortinget.

Helseminister Høie har ment at det er en vesensforskjell mellom dagens forslag om reservasjonsmulighet og tidligere forslag om reservasjonsrett, noe opposisjonen avviser.

Se NTBs livedekning av presskonferansen:

HTML EMBED


Fakta

Fakta reservasjonsretten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag