*Nettavisen* Nyheter.

- Det eneste vi har å gjøre i mørketida, er å lage unger

ALVOR BAK HUMOREN: Helge Olaussen (SV) og de rødgrønne tapte kampen om skolen i Børselv. Men humoren kan ingen ta fra ham. Foto: (Tillatelse fra Nordlys)

- Når det blir dagslys igjen, så ser vi hvem ungene ligner på og så fordeler vi dem ...

I snart 15 år har bygdesamfunnene i Porsanger kommune i Finnmark kjempet for å beholde skolene sine, selve livsnerven i lokalmiljøet. Torsdag mistet Børselv sitt da kommunestyret behandlet budsjettet, og med 10 mot ni stemmer besluttet at de 13 ungene i bygda nå skal kjøres fire mil hver vei til Lakselv skole allerede fra første skoledag i 2015.

Det var midt i denne debatten at SV-politiker Helge Olaussen brøt ut:

- I Olderfjord så har vi et så lite kommunalt tilbud igjen, at det eneste vi har å gjøre i mørketida er å lage unger. Når våren kommer og det blir dagslys igjen, så ser vi hvem ungene ligner på og så fordeler vi dem

- Ja, jeg sa jo det, medgir Olaussen overfor Nordlys.

Mistet 150 innbyggere

For Olaussen vet bedre enn de fleste hva å mistet et oppvekstsenter vil bety. Han bor i Olderfjord, på motsatt siden av Børselv, på andre sida av Porsangerfjorden, og de mistet sitt oppvekstsenter i 2007.

- Vi mistet vel 150 innbyggere etter det. De dro i all hovedsak til Alta og Tromsø. Jeg frykter det samme vil skje igjen i Børselv.

Han forteller om en hverdag der truslene om nedleggelse har forfulgt dem gjennom mange år. Torsdag ble det altså realitet.

- Da Olderfjord ble lagt ned i 2007, hadde vi levd med nedleggelsesspøkelset siden 2001. Vi ble foreslått nedlagt to ganger i året siden 2001. Børselv har opplevd det samme omtrent like lenge. De har sikkert blitt foreslått nedlagt nærmere 20 ganger, først i budsjettet, så i budsjettrevisjonen om sommeren. Det er en sliten gjeng som tar ferie nå.

Han trodde i det lengste på at de skulle klare å berge skolen, men til slutt bikket det den gale veien.

- Det var rett og slett ikke vilje nok i posisjonen. Man må bare prøve å respektere det. Høyre og Frp har flertall og de vant frem med 10 mot ni stemmer. Det ville kostet kommunen rundt tre millioner kroner av et budsjett på rundt 300 millioner. I en kakeform blir det ikke store biten.

Brenner blått lys

Han forteller at nedleggelsen er et hardt slag for den tre-språklige kommunen hvor man både snakker norsk, samisk og kvensk.

- Det brenner et blått lys for det kvenske språket. Oppvekstsenteret er bærebjelken for det kvenske språket. Det brenner også et blått lys for det sjøsamiske språket med tanke på reduksjon i Billefjord sjøsamiske oppvekstsenter, men i skuffelsen skal vi i alle fall ta med oss at vi klarte å beholde den og Ajanas barnehage i Lakselv. Det gleder meg veldig.

Selv satte han kursen mot fritidshuset 110 mil unna i Finland etter nederlaget torsdag.

- Vi har vann - enda

- Hjertet banker så sterkt at vi nok blir værende i Olderfjord.

- Hva har dere igjen der?

- Fantastiske naboer. Det offentlige tilbudet er stort sett noen veier. Så hender det at jeg drikker vann. For det har vi enda, sier Olaussen, som etter å ha samlet seg etter juleferien tar opp kampen på nytt for bygdesamfunnene som sakte men sikkert utarmes.

- Skuffelsen er der, men kampviljen kommer tilbake. Det blir min jobb å sørge for at vestsida av Porsangerfjorden blir så rødfarget rent politisk at våre blåblå politikere må kjøre indre riksvei til Alta!

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.