RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er bygd nok murer i Europa!

Foto: Fredrik Varfjell (NTB Scanpix)
- Hvorfor er ikke Per Sandberg mer opptatt av årsaken til flyktningestrømmen? spør SVs Snorre Valen.

OSLO (Nettavisen): Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg tar til orde for å bruke mer av norske skattekroner på Schengens ytre grense. Etter å ha besøkt Hellas og sett hva gresk grensepoliti har å stri med, tar han til orde for at Norge skal bidra med millioner av kroner til en grensemur mellom Hellas og Tyrkia langs grenseelva Evros. Her går en av de mest brukte rutene for illegal innvandring til Europa.

- 70 prosent av asylsøkerne og illegale innvandrere kommer seg til Europa via Hellas. Vi må styrke yttergrensene, og det må Norge bidra med. Vi kan ikke overlate ansvaret til grekerne som ikke har økonomi til å sikre vår yttergrense, uttalte Sandberg til Dagbladet fredag.

Les også: Her vil Frp bygge en asylmur

Sandbergs utspill vekker reaksjoner.

- Løser ikke problemene
SVs utenrikspolitiske talsmann, Snorre Valen, hevder det kjennetegner Sandberg og Fremskrittspartiet at de er lite opptatt av det som forårsaker flyktningestrømmene til Europa.

- Mange av dem som prøver å komme seg over denne grensa er afghanere. Tidligere denne uka var Sandbergs partikollega Jan Arild Ellingsen ute og fordømte alle som ville forhandle med Taliban. Frp plasserer seg på siden av det politiske Norge. Kriger man, vil det oppstå flyktningestrømmer, sier Valen.

Han tror verden vil se en økende strøm av mennesker på flyttefot i årene framover og peker på menneskeskapte klimaendringer som én årsak.

- Da kan Sandberg bygge så mange murer han vil. Det løser ikke problemene, sier Valen.

Valen, som er parlamentarisk nestleder for SV og sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, mener Frp forsøker å slå politisk mynt på frykten for flyktninger og asylsøkere. Valen innrømmer at SV er skeptisk til mye av det som skjer i Frontex-samarbeidet.

- Frontex-samarbeidet handler om tiltak på kort sikt, mens vi er mer opptatt av de langsiktige tiltakene, som klimatilpasning, freds- og forsoningsarbeid enn piggtråd og politi.

- Grunnleggende rettigheter
- Videre er vi opptatt av at de menneskene som kommer til Hellas, enten de får opphold eller ikke, behandles på en ordentlig måte og i tråd med grunnleggende humanitære prinsipper, sier Valen.

FN kritiserte nylig EU for å legge økende vekt på innvandringskontroll og sikkerhet og mindre på rettigheter.

3639355

FNs spesialutsending Francois Crepeau leverte i mai en rapport etter å ha studert situasjonen i transitland som Tyrkia og Tunisia og land som Italia og Hellas, som får en stor andel av flyktningestrømmen. Rapporten peker blant annet på at medlemsland holder flyktninger internert uten at det settes noen øvre grense for hvor lenge dette kan skje. Det pekes videre på at Frontex gis adgang til de internerte flyktningene 48 timer etter ankomst, mens Røde Kors nektes den samme adgangen, melder EU Observer.

- Piggtråd og politi er ikke noen langsiktig løsning, sier Valen. Han sammenligner den planlagte asylmuren med Berlinmuren og Israels mur rundt Gaza og Vestbredden.

- Det er et poeng litt på siden, men det bygd nok murer i Europa. Det er sjelden en bærekraftig løsning, og det er lite som tyder på at det vil komme færre mennnesker til Europa på denne måten, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere