*Nettavisen* Nyheter.

- Det er lagt et press på Støre for å bevise noe

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg møtte Ap-leder Jonas Gahr Støre til debatt om helsepolitikk mandag. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Jonas Gahr Støre møtte statsministeren til helseduell.

24.08.15 13:12

Mandag møttes statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre til helsedebatt på Lovisenberg diakonale høgskole i Oslo.

Bakgrunnen for debatten er blant annet utsiktene til at Norge om 20 år vil mangle 30.000 sykepleiere om det ikke tas grep.

Kranglet om helsesøster-finansiering: - Du kan ikke være myk her, Erna

Støre har så langt i valgkampen blitt kritisert for å ikke være god nok i debatter, noe som gjør at det er ekstra store forventninger dagens debatt.

- Nå har det blitt lagt et press på Støre for å bevise noe, sier valgforsker og professor Anders Todal Jenssen til Nettavisen.

- Mange vil falle gjennom
Todal Jenssen mener mye av Støres problem er at han blir sammenlignet med andre, som statsministeren han mandag skal møte til debatt.

- Han måles jo mot en veldig god debattant, og han måles mot sin forgjenger. Det er klart at da vil ganske mange debattanter falle gjennom, sier han, og fortsetter:

Klikk på bildet for å forstørre.

VIL HAN VINNE? - Jeg opplever Støre som en dyktig debattant. Men forventningene til ham er at han skal være best blant mange, sier valgforsker Anders Todal. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

- Det handler mer om at mange av hans tilhengere er skuffet, enn at han gjør en dårlig innsats. Jens Stoltenberg var jo nesten alltid god, han vant veldig ofte debatter. Støre er en litt annen type, og har en annen retorisk stil, og vil nok ikke bli en ny Stoltenberg, sier Todal Jenssen.

Selv opplever han Støre som god i debatter.

- Jeg opplever Støre som en dyktig debattant. Men forventningene til ham er at han skal være best blant mange. I rollen som statsministerkandidat og partileder blir du jo testet på alt. Du forventes å være partiets beste debattant på alle områder, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statsviter og valgforsker Anders Todal Jenssen. Foto: Lars Brock Nilsen

- Det er ikke enklere
- Er en helsedebatt enklere for Støre, fordi han er mer på hjemmebane?

- Jeg vil ikke tro det er enklere. De som jobber i helsesektoren er jo generelt lite imponert over detaljene i helsedebattene. Noen ganger er det klart at politikerne foretrekker å diskutere på et veldig generelt nivå, sier Todal Jenssen til Nettavisen, om den tidligere helseministeren.

Han påpeker samtidig at det er vanskelig å vite om folks uttrykksform er et resultat av personens retoriske stil, eller manglende fagkunnskap.

- Noen ganger vil jo det å krydre et budskap med mange faktakunnskaper hemme den politiske kommunikasjonen veldig, men da må retorikken til gjengjeld være veldig god. Jeg kjenner ikke Støres kapasitet for å kunne si hva problemet bunner i, men det får vi kanskje en indikasjon på nå, sier han

Han synes imidlertid det er blitt for mye fokus på Støres debattstil.

- Det har blitt fokus på stil, men det er bare halve historien - og knapt det. Noe av det som gjør at en politisk debatt fungerer, er når det er sammenheng mellom politikk og innhold, sier han.

Hvem klarte seg best i debatten?

Annonsebilag