*Nettavisen* Nyheter.

- Det er Siv som angriper norsk lov

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Religionsforskere mener politikerne må trekke fram kristendommen i islamiseringsdebatten.

24.02.09 19:07

Frp-formann Siv Jensen har fått mye kritikk for uttalelsen hun kom med under landsstyremøtet denne helgen. Jensen sa at Frp ønsker å sette en stopper for snikislamiseringen i det norske samfunnet og henviste blant annet til hijabsaken.

Les også: Skal hijab-grille Storberget

Flere religionsforskere mener derimot at islamiseringsdebatten er utydelig og unyansert.

- Det som mangler er presisjon og kunnskaper om hva snikislamisering er for noe, sier religionsforsker Kari Vogt ved Universitetet i Oslo til Nettavisen.

Kristne vil også endre loven
Religionsforsker ved Misjonshøgskolen i Stavanger, Jan Opsal, mener det aldri har funnet sted noen snikislamisering i Norge.

- Det som mangler i denne debatten er en realitetsorientering. Hvis denne snikislamiseringen, som Siv Jensen viser til, handler om å få halalmat i fengsler og på sykehus, så er ikke dette noe som har foregått i stillhet eller i skjul. Men det handler om en videreføring av toleranse som for eksempel det å gi jødene koschermat, sier Opsal til Nettavisen.

- Det finnes også kristne grupper som ønsker endring av lovverket ut fra sin ideologi, men nå vil nok de hevde at dette er snakk om å gå tilbake til det «norske», legger han til.

Basert på frykt og aggresjon
Opsal mener problemet med Jensen er at hun gir uttrykk for at norsk kultur og norske lover er statiske. Mens realiteten er at politikerne endrer lovverket stadig vekk, noe som er en del av den demokratiske prosessen.

- Derfor trengs det en mye mer kunnskapsbasert debatt som ikke er basert på frykt og aggresjon, men en debatt som er preget av en nyansering. Det gjelder først og fremst at vi greier å vise toleranse og respektere for andres rett til fri religionsutøvelse, noe som er nedfelt i det norske lovverket. Siv Jensen er veldig med på å angripe retten til denne religionsutøvelsen, sier han.

- Sånn sett kan man si at det er Siv Jensen som går til angrep på det norske lovverket, sier Opsal.

Dag Øistein Endsjø, religionsforsker ved Universitetet i Bergen, mener politikere må ta en mer generell debatt om hvordan religiøse grupper prøver å påtvinge sin religiøse overbevisning på andre grupper i samfunnet.

- Jeg skulle ønske en mer prinsipiell debatt. Islamisering eller forkristning av samfunnet er det samme. Det er der debatten må ligge. Man kan ikke gå til angrep på én religion, man må se på dette i en helhet, sier Endsjø til Nettavisen.

Et dårlig begrep
- Når man da snakker om islamisering av samfunnet, så handler det om i hvilken grad religion skal ha innflytelse på politikken. Det finnes klare islamiseringsforsøk i Iran og Nord-Nigeria hvor islam ligger til grunn for hele lovgivningen. Sånt sett er ikke islamiseringsbegrepet det beste å bruke i Norge. Hijabbruk i politiet er ikke snikislamisering, men det var snakk om tilrettelegging for minoriteter, sier Endsjø.

Jensen skapte et dramatisk bilde av hvordan store byer i Norge kunne risikere å bli rammet av snikislamisering, og henviste til Malmö som et eksempel på en svensk storby hvor sharialover har fått innpass.

- Vi skal ikke godta egne fridager eller separerte gymtimer ut fra kjønn. Det blir å tillate at minoriteter bestemmer samfunnsutviklingen. Det vil vi ikke ha noe av. Det er norsk lov og styresett som skal gjelde. Tillater vi dette så kan også Oslo og andre norske byer nærme seg tilstandene i Malmö der utrykningsmannskaper ikke tør dra inn i enkelte bydeler, og der sharialovene har overtatt fullstendig, sa Jensen på landsstyremøtet.

Opsal mener derimot at det er små muligheter for en gettofisering i norske byer hvor enkeltgrupper dominerer et område eller en bydel.

- Snarere tvert imot. De sentrale delene i Oslo er mindre gettopreget nå enn for 10-15 år siden. Årsaken til dette er fordi det er mange innvandrere som har greid seg brukbart og har flyttet til andre bydeler hvor det er mer familievennlige boliger. Så på det punktet er tendensene det motsatte, sier Opsal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.