RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
HÅPER Å ENDRING: Peder Gjerstad (t.v.), leder i Møre og Romsdal Unge Høyre, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, Sunniva Bøstrand, leder i Ålesund Unge Høyre, og Syver Hanken, nestleder i Møre og Romsdal Unge Høyre. Foto: Privat
HÅPER Å ENDRING: Peder Gjerstad (t.v.), leder i Møre og Romsdal Unge Høyre, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, Sunniva Bøstrand, leder i Ålesund Unge Høyre, og Syver Hanken, nestleder i Møre og Romsdal Unge Høyre. Foto: Privat

- Det er urettferdig at noen skal bli forbigått av mindre kvalifiserte personer

Sist oppdatert:
Unge Høyre vil fjerne alderspoengene ved inntak til universiteter og høyskoler.

Under Unge Høyres landsmøte i helgen stemte et stort flertall for å avvikle alderspoeng-ordningen.

Fra og med det året du fyller 20 år får du to alderspoeng for hvert år, men man kan ikke få mer enn åtte alderspoeng. Det betyr at alle som i dag er 23 år eller eldre, har et karaktersnitt som er nesten en hel karakter høyere enn da de gikk ut av videregående. Kun på grunn av alderen.

Det vil Unge Høyre endre på.

- Det er urettferdig at noen skal bli forbigått av mindre kvalifiserte personer bare fordi at de er eldre og har ventet med å begynne å studere. Det er ikke riktig at det skal lønne seg å nave eller sitte i kassa på Rimi i et år, men det gjør det med dagens system, sier Peder Gjerstad, fylkesleder i Møre og Romsdal Unge Høyre til Nettavisen.

Hva synes du om forslaget? Si din mening i kommentarfeltet!

- Kvalifikasjon det eneste som skal telle
Det var Gjerstad og fylkeslaget hans som kom med forslaget under landsmøtet. Der fikk de bred støtte.

- Vi er strålende fornøyd med å få igjennom dette forslaget. Nå blir det opp til Kunnskapsdepartementet og Stortinget om de også går inn for å fjerne denne dyre og urettferdige ordningen. Tiden er moden for å kutte denne ordningen helt, sier fylkeslederen.

Han mener kvalifikasjon må vektlegges framfor alder.

- Hvis du ikke kommer inn på det ene studiet du på død og liv skal inn på, så har du to valg. Du kan enten jobbe med fagene eller gjøre noe helt annet. Begge deler kvalifiserer til alderspoeng. Vi mener kvalifikasjon er det eneste som skal telle.

- Lønner seg å vente
Gjerstad mener alderspoengene ødelegger inntakssystemet.

- Ta meg, for eksempel. Hvis jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle inn på sivilingeniør-studiet, men ikke har høyt nok snitt. Da hadde det vært veldig lukrativt for meg å bare finne på noe annet et år. Ta et ventestudium eller hva som helst, slik at jeg neste år har høyere karakter på grunn av alderspoengene og dermed kommer jeg inn framfor dem som egentlig er bedre kvalifisert. Det ødelegger inntaksregelen.

- Det paradoksale er at de som i dag får hjelp av alderspoengene for å komme inn på studiet, egentlig kanskje hadde kommet inn med en gang, uten ordningen, sier han videre.

Han trekker også fram økonomi som et argument.

- En annen grunn til at vi stemte for å fjerne alderspoengene er av samfunnsøkonomiske årsaker. Målet er å opprettholde nivået på velferdsstaten med mest mulig produktivt arbeid og minst mulig statlige utbetalinger. Da er det problematisk at vi har en ordning som fører til det motsatte, fordi det lønner seg å vente, sier han.

Ordningen med alderspoeng ble innført i 1992, som en erstatning for et opptakssystem som ble omtalt som veldig komplisert. Får Unge Høyre det som de ønsker, blir ordningen avviklet for å sørge for det de mener er et mer rettferdig opptakssystem.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere