RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Odda 20141101. Statsminister Erna Solberg besøker lørdag flomrammede Odda. Her er hun i samtale med Elise Kaland Granheim, som mistet familiens hus i storflommen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Odda 20141101. Statsminister Erna Solberg besøker lørdag flomrammede Odda. Her er hun i samtale med Elise Kaland Granheim, som mistet familiens hus i storflommen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

- Det finnes ikke ord som kan beskrive hvor uvirkelig det er

Sist oppdatert:
Statsminister Erna Solberg (H) besøkte lørdag de flomrammede områdene på Vestlandet.

Første stoppested var Odda. Blant dem som tok imot statsministeren der, var et par som mistet huset da elven Opo gikk over sine bredder.

– Det finnes ikke ord som kan beskrive hvor uvirkelig det er, sa en av dem i det som ble et kort, men sterkt møte.

Med ordfører John Opdal (H) som guide ble Solberg og fylkesmann Lars Sponheim vist rundt i Odda lørdag formiddag.

Rammen rundt et liv

– Det er sterke bilder på netthinnen. Å se hvordan elven har skåret ut og fjernet både husene og tomtene de sto på, gjør inntrykk, sa Solberg til NTB etter besøket i Odda.

Statsministeren fremhever likevel møtene med menneskene som har mistet husene og tomtene sine som den sterkeste opplevelsen under besøket.

– Det minner oss om at et hus er mer enn stedet der du bor. Det er rammen rundt et familieliv, det er minner man har bygd opp sammen med de man er glad i, sier hun.

På rullende rundreise

Fra Odda gikk turen videre til Voss. Også der møtte Solberg flomofre og hjelpemannskaper, i tillegg til at hun besøkte flomskadde offentlige bygninger og hoteller.

I løpet av ettermiddagen skal statsministeren etter planen også besøke Flåm og Lærdal. På grunn av dårlig vær må hun kjøre bil i stedet for å fly helikopter. Det gjør at besøkene kan bli kortet litt ned, men kommunikasjonssjef Tor Borgersen ved Statsministerens kontor opplyser til NTB at hele programmet likevel skal gjennomføres, før Solberg returnerer til Oslo med bil lørdag kveld.

Vil ha rask gjenoppbygging

Statsministeren mener det er viktig å komme raskt i gang med erstatningsutbetalinger til de rammede og gjenoppbygging av infrastruktur i de flomherjede områdene på Vestlandet.

– Jeg har registrert at kommuner som ble rammet av flommene på Østlandet i 1995 og i 2011, mener det tok lengre tid å få til ting i forbindelse med gjenoppbyggingen den siste gangen. Nå må staten, kommuner og direktorater sammen se på hvordan vi kan gjøre denne prosessen mest mulig effektiv, sier Solberg.

Inviterer til samarbeid

Hun forteller at hun vil invitere ordførerne i de rammede kommunene til et møte på Statsministerens kontor for å diskutere utfordringene de nå står overfor. Dit vil også ordførere fra kommuner som tidligere har opplevd flomskader bli invitert for å dele sine erfaringer.

Statsministeren minner også om at det er viktig at kommunene gjennomfører en risiko- og sårbarhetsanalyse, så de vet hvor utfordringene ligger. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere