RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det hadde ikke vært like lett i Norge

Sist oppdatert:
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim mener valget av Obama viser USA på sitt beste.

USA får sin første afroamerikanske president. Det viser at ting har endret seg i USA de seneste årene, i et land som for kun 40 år siden var et rasedelt samfunn.

Les: Her er USAs neste president

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim tror Obamas valgseier vil få stor betydning også utenfor USAs grenser.

Amerikansk stolthet
- Jeg tror Obama vil være en rollemodell for minoriteter over hele verden. Han har kjempet mot alle odds, han har et navn som ikke er ideelt (Obamas mellomnavn er Hussein, red.anm.), og han har vokst opp flere steder i verden. Likevel har han nådd opp og vil derfor være en inspirasjon for folk over hele kloden, sier Solheim til Nettavisen.

Han understreker at han mener at Obama har vunnet i kraft av egen personlighet, og ikke fordi han kommer fra en minoritet.

- Det er en stor, stor stolthet blant flertallet av det amerikanske folket over at Obama er valgt. Den stoltheten eksisterer også blant republikanerne, og det skal sies at McCain var raus i sin tale. Dette er USA på sitt absolutt beste. Vi må bare erkjenne at det ikke hadde vært like lett å få stemt fram en person med minoritetsbakgrunn i Norge, i hvert fall ikke i Europa, sier Solheim.

Rasisme
Miljø- og utviklingsministeren mener det er viktig å huske USAs historie, nå som presidentrollen fylles av en afroamerikaner.

- Det viser også hvor meningsløse fordommer selvfølgelig er. Det er fort gjort å glemme at det ikke er lenger siden enn da jeg var guttunge, at svart og hvit ikke kunne sitte på samme buss,

samme kafé og at sørstatene var rasedelte. Obama har bygd sin politiske karriere på gettosiden, det står det respekt av.

Skjevfordelt storting
Også stortingsrepresentant Akthar Chaudhry (SV) håper og tror Obamas seier vil skape ringvirkninger i Norge.

- Dette vil ha virkning på resten av verden og vi vil gå noen skritt videre også her i Norge. Valget av Obama viser at amerikanerne er modne og modige nok til å ta det skrittet. Det er et eksempel til etterfølge for oss også, sier Chaudhry, som håper nattens valgresultatet vil føre til at flere med en annen bakgrunn enn etnisk norsk får plass på Stortinget.

- Det er ikke uten grunn at Stortinget ikke gjenspeiler samfunnets sammensetning. Etter neste valg kan det være helt blenda-hvitt, og det bør være et tankekors for alle politikere. Det er en av utfordringene Norge har i dag – og med risiko for å bli tatt for å være inhabil og snakke om min syke mor – det er viktig at vi ser på nominasjonsprosessene, de avgjøres nå, sier Chaudhry, som for ordens skyld selv kjemper om SVs andreplass i Oslo.

Også en kvinne
Leder for antirasistisk senter, Kari Helene Partapuoli, håper det samme.

- Forhåpentligvis vil vi få fram politikere med minoritetsbakgrunn også i Norge. Det står veldig dårlige til på Stortinget.

- Jeg tror Obama på den posten vil ha ringvirkninger langt utover USA. Men hele kandidaturet, det at han ble valgt til kandidat, var i seg selv veldig viktig. Han brøt allerede da mange barrierer og sparket opp dører. Det er den første seriøse presidentkandidaten med en annen bakgrunn som har klart å samle folket bak seg, men han ble aldri noen minoritetskandidat, sier Partapuoli, og sier Obamas nærmeste utfordrer til å bli demokratenes presidentkandidat, Hillary Clinton, klarte det samme.

- Ingen av dem ble satt i bås på grunn av kjønn eller legning, noe som er en av definisjonene på rasisme også.

Det samme mener Chaudhry.

- Først og fremst er han amerikaner, og vil fungere som alle andre presidenter fra demokratenes side. Men vedkommendes bakgrunn vil få påvirkning på politikken, og ettersom amerikansk politikk er viktig for resten av verden, vil den også ha innvirkning her. Men det ville det også ha fått dersom det hadde blitt en kvinne, sier Chaudhry.

Hvit og middelaldrende
Kari Helene Partapuoli tror mange med afrikansk bakgrunn føler særlig stolthet over det som har skjedd, og mener det er viktig at det er synlig at ikke bare en kategori kan fylle rollen som USAs president.

- Vi er ikke vant til å se andre enn middelaldrende menn i denne posten, og det er veldig viktig at det er synlig at den kan fylles av andre typer personer også, mener lederen for antirasistisk senter, og får støtte av arbeids- og inkluderingsministeren.

- Jeg tror det er bra for USA at demokratene får flertall og at USA nå får sin første afroamerikanske president. Obama har i hele sin kampanje understreket at han vil være en president for alle amerikanere, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen til Nettavisen, som også mener de amerikanske velgerne har signalisert at hudfarge ikke er viktig.

- USA viser gjennom dette valget vist at det er det politiske budskapet, og ikke hudfarge som betyr noe. Det er et viktig signal, også til Europa, mener Andersen.

Enorm misnøye
Barack Obama vil møte mange og harde utfordringer som USAs president når han tar til på oppgaven i januar.

Bak Obamas seieren ligger nemlig en enorm misnøye med Bush-administrasjonen og republikanerne generelt, som har ført USA inn i to håpløse kriger, en dyp finanskrise og en helsepolitikk som etterlater 47 millioner amerikanere uten helseforsikring. Obama forventes nå å få amerikanerne ut av uføret. I tillegg har også resten av verden sine forventninger, som til dels er svært høye.

Les også: Slik vil Obama styre USA

- Ny kontrakt
- For resten av verden er det viktigste en ny kontrakt der USA samarbeider med resten av verden. Ingenting kan løses uten USA, verken finans- eller klimakrisa, for å nevne noe. Hele verden lengter etter et USA som lytter og deltar. Det har hele verden savnet under åtte år med Bush, men jeg har et godt håp om at det kommer til å skje nå, sier Erik Solheim, som ikke har noen formening om at Obama tar lett på oppgaven.

- Hverdagen vil komme med full tyngde også for Obama, og det sa han også i talen sin. Hverdagen møter enhver politiker. Men han har en enorm evne til å tenne håp og skape optimisme. Den egenskapen vil han ha stor nytte av fremover også når han som president vil møte store utfordringer og gjøre feil, som han kommer til å gjøre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere